Last news in Fakti

19 Септември, 2011 11:42 681 0

Вицето на FIDE впечатлен от организацията в Албена

  • шахмат-
  • албена-
  • фиде
Вицето на FIDE впечатлен от организацията в Албена - 1
© БГНЕС

Вицепрезидентът на FIDE Али Нихат Язичи, който е и президент на шахматната федерация на Турция, засипа със суперлативи БФШ и ръководството на Албена за европейските индивидуални първенства по шахмат за деца до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години, провеждащи се в момента в родния ни курорт.

"Кандидати за организирането на това голямо състезание, в което участват 1050 шахматисти от 48 държави, бяха Албена и Кападокия. Аз оттеглих кандидатурата на Турция и днес не съжалявам, защото виждам, че сте се справили фантастично с организацията. На 100 процента сте изпълнили абсолютно всички условия, дори времето е с вас", заяви г-н Язичи.

47-годишният Али Нихат е от четири десетилетия в този спорт. На 12-годишна възраст е поканен в най-големия клуб в Истанбул от Четин Сал, един от големите турски шахматисти. На 15 години вече е главен съдия в юношеските турнири в Турция. Поради финансови затруднения не успява да вземе участие на една от Балканиадите.

След Олимпиадата по шахмат, проведена в Истанбул през 2000-та година, става президент на федерацията по шахмат на Турция. От тогава нейните членове са нарастнали над 500 пъти, а бюджетът й е подобаващ - 6.5 милиона евро, съобщава БГНЕС. "Най-големият ми успех обаче е, че успях да вкарам шахмата като предмет в училище и това дава възможност на 3 милиона деца да го упражняват", заяви Али Нихат Язичи.

В чест на европейското първенство в Албена и на добрите взаимоотношения между България и Турция той подари на курортния комплекс градински шахмат, който тежи 1000 кг. Предстои той да бъде монтиран тази седмица, а на него ще има надпис, че е подарък от Турската шахматна федерация.

*FIDE (Fédération Internationale des Échecs) - Световна шахматна федерация


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА