458 0

Спортното ведомство обезпокоено от проблемите в шаха

Федерацията е използвала нецелесъобразно финансовите средства, предоставени от ММС

Спортното ведомство обезпокоено от проблемите в шаха
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Спортното министерство на България изрази безпокойството си заради появилата се информация, че Българската федерация по шахмат е била изключена от Европейския шахматен съюз и Международната федерация по шахмат.

Ведомството е поискало от европейските си колеги и международната федерация да му бъдат предоставени официалните решения и мотивите за тях.

"Притеснени сме и от съмненията за нарушаване на етичните правила на международните организации, свързани с ръководството на Българската федерация по шахмат. В дейността си ММС се води от разпоредбите на закона и от желанието за защита на интересите на българските състезатели по шахмат, осигуряване на тяхната подготовка и участие в международни форуми", се казва в официалната позиция на ММС по случая.

В съобщението става ясно, че ведомството чака възстановяването на 381 386 лева от шахматната федерация.

По време на управлението на министър Мариана Георгиева е бил сключен договор между ММС и федерацията за предоставяне на целеви финансови средства за организирането на Европейското индивидуално първенство за жени в Пловдив и Европейските индивидуални купи за мъже и жени в Албена/ Златни пясъци, проведени през същата година.

След направена проверка през следващата година обаче става ясно, че финансовите средства, предоставени от ММС, са използвани нецелесъобразно.

"Според изводите от доклада Българската федерация по шахмат трябва да възстанови на ММС обща сума в размер на 381 386, 86 лв. Въз основа на резултатите от тази проверка е издадена заповед № РД- 09-138/16.03.2016 г. на министъра на младежта и спорта, с която се спира финансовото подпомагане на БФШ поради констатираните нарушения. Заповедта е оспорена от БФШ пред Върховния административен съд и към момента е налице висящо дело", се казва в позицията на ММС.

В нея се подчертава, че действията на Министерство на младежта и спорта ще бъдат насочени единствено и само към защита на държавния интерес и защита на интересите на българските състезатели по шахмат. Спортното министерство ще изчака официални отговор, преди да вземе становище по казуса.

България


Напиши коментар:


Публикувай