823 2

Възраждат рали Албена

Състезанието ще се провежда с електромобили

Иво Стойнев

Започна работа най-новата комисия към Българска федерация за автомобилен спорт - за Електромобилен спорт и алтернативни горива (ЕСАГ). Решението за създаване на комисията бе взето с единодушие от УС на БФАС.

Първото заседание на комисията ЕСАГ се проведе  в сградата на Българската стопанска камара (БСК) и на него бяха очертани първите задачи за създаване и популяризиране на електромобилния спорт в България.

Комисията ЕСАГ бе една от основните цели на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и Националната браншова организация „Електрическа мобилност“ (ИКЕМ), включена в Меморандума за сътрудничество между двете организации, подписан на 14 юни 2016 г.

В комисията участва професионалната общност за електрическа мобилност, в лицето на ИКЕМ, специалисти от БФАС, бизнеса и обществените институции, имащи отношение към темата. Председател на комисията е Камен Михайлов, дългогодишен деятел на автомобилния спорт в България.

Една от първите и най-важни задачи е създаване и популяризиране на Национално рали за електромобили „Е-рали България“, което ще бъде част от международния състезателен календар на международната федерация по автомобилен спорт (ФИА).

Първото такова рали може да бъде проведено през 2017 г. като "Е-Рали България - Албена". Състезанието може да възроди известното ни рали Албена, провеждано между 1970 и 2001 г. Предвижда се предстоящото „Е-рали България - Албена“ да включва маршрути за електромобилите общо до 150 -160 км., а тези с алтернативни горива до  600-650 км. Състезанието ще продължи два дни (два етапа за класиране – ден 1 и ден 2), а участниците ще преминат през различни изпитателни тестове за класиране. В ралито ще могат да участват:

ФИА Алтернативни електромобили, категория IIIA;
ФИА Алтернативни електромобили, категория VII и VIII – хибриди и други алтернативни автомобили;
ФИА алтернативна енергийна купа за производител.

Световната организация по автомобилизъм (ФИА) в секция “спорт” включва от няколко години състезания с алтернативни горива. Те са обособени в отделна секция - Alternative Energies.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 17:31  09.04.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 2 13:35  23.04.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай