417 0

ФИФА се бори за по-лесно натурализиране

Идеята дойде от президента на КОНКАКАФ

Иво Стойнев

Президентът на Футболната конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибския басейн (КОНКАКАФ) Виктор Монталяни предложи да бъде опростена процедурата по смяната на гражданството на футболистите.

ФИФА вече разглежда предложението на Монталяни, което е мотивирано от многото натурализирани играчи и възможностите, които те получават в новите си родини. Според канадския футболен ръководител, така ще се помогне и на играчи, които ще получат шанс да играят за национални отбори, и на по-слаби страни, които пък ще вдигнат нивото на националните си отбори.

"В последните години се появиха толкова много проблеми по този въпрос, защото просто светът се променя много бързо, миграцията на хората се променя. Има проблеми с националността в целия свят - в Африка, в Азия, при нас в Северна и Централна Америка. Затова смятам, че днес е дошло времето, за да бъде разгледан този въпрос отново. Смятам, че има решения на проблема, които няма да навредят на развитието на футбола по никакъв начин или пък ще ощетят когото и да било, казва Монталяни.

Единият от вариантите, който той ще предложи, е играчите с двойно гражданство или с произход от две страни, да имат право да играят за родината на другия от родителите си след определена пауза. Същото се отнася и за играч, който вече е бил национал на дадена страна, но има минимален брой мачове.

В момента регламента на ФИФА гласи, че един играч, който е с двойно гражданство и родителите му са от различни държави, той трябва да избере една от тях и да се състезава само за нея. Другото условие е, че чужденци могат да играят за друга страна, различна от родината им, ако са получили паспорт и са живели в нея без прекъсване в продължение на пет години.

Канада


Напиши коментар:


Публикувай