8 303 9

Съдът издирва Веселин Топалов

Шахматистът не се яви в съда по делото за клевета

Иво Стойнев

Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов трябва да бъде доведен принудително в Софийския районен съд, след като не се яви на поредно заседание по делото за клевета, заведено срещу него от Стефан Сергиев. Бившият президент на българската федерация (БФШ) е засегнат от твърденията, че е бил агент на Държавна сигурност, публикувани от гросмайстора в негово открито писмо от 2015 г.

Ето какво написа Топалов тогава:

"С голямо недоумение следя агресивната клеветническа кампания срещу БФШахмат и неговото ръководство, водена от лицата Стефан Сергиев, Кирил Георгиев, Венцислав Инкьов и Методи Стойнев.

Затова бих искал да споделя и някои факти. От изнесените наяве неотдавна документи се разбира, че Стефан Сергиев е бил доносник на ДС, което само по себе си го лишава от моралното право да говори за принципи.

По мое мнение сред тези хора (работили или донасяли в ДС) има наистина талантливи и отлично подготвени хора, но Ст. Сергиев не е такъв. Освен това, доколкото разбирам, тенденцията в България е те да не бъдат допускани на ръководни длъжности".

След като изчерпа всички възможности, съдът постанови: "Обявява лицето Веселин Топалов за общодържавно издирване на всички посочени адреси в България и Испания." Следващото заседание по това дело е насрочено за февруари 2018 г.

Същевременно Сергиев спечели делото за клевета срещу мениджъра на Топалов и също бивш президент на БФШ Силвио Данаилов.

То пък бе заведено заради отправени от Данаилов обвинения срещу Сергиев, публикувани във в. "Сега" през април 2015 г. Изречените твърдения, че Сергиев "е платен от международната федерация FIDE и конкретно от Русия", бяха определени от СРС като клевета. Данаилов трябва да заплати държавна такса в размер на 1500 лв. Предстои съдът да публикува мотивите за присъдата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хващайти са за работа чи идйе потоп
  Отговор
  1 14:42  25.11.17
  Съдът не се интересува колко са ромските рожбички които отглежда българският данъкоплатец - 2-3 милиона ? Обаче глупостите са на дневен ред, също така темата за телковете - 900.000 инвалида ?

  Коментиран от #2

 • Гошо
  Отговор
  2 17:04  25.11.17

  До коментар #1 от "Хващайти са за работа чи идйе потоп":

  Откъде ги изкара тези 2-3 милиона? Чисто математически, когато ходиш по улицата, половината хора цигани ли са, защото по твоите сметки би трябвало да бъде така. Аз живея в краен квартал и въпреки това виждам цигани сравнително рядко.

  Коментиран от #3

 • . . . . . . . . . . . .
  Отговор
  3 18:09  25.11.17

  До коментар #2 от "Гошо":

  В Северозапада ромите са повече от българите, има села със 90-95% роми, според мене в БГ наброяват около между 4 и 5 милиона, разбира се има такива като тебе които си вярват че всичко е ОК, но НЕ е ОК
 • чичо Гошо
  Отговор
  4 19:40  25.11.17
  Да го хванат за шахматния ТОП.

 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 21:45  25.11.17
  Долу ръцете от Веско ве, лумпени недни !
 • Кибик
  Отговор
  6 21:52  25.11.17
  Шахматист, значи може да мисли, следователно е опасен престъпник.

  Коментиран от #7

 • Рисков
  Отговор
  7 21:43  26.11.17

  До коментар #6 от "Кибик":

  Шахът и мисленето нямат пряка връзка. Може да си добър пахматист, но кръгла нула стратег в живота и може да си уникален ум, а лош на шах. Шахът се тренира, той не е даденост, бебетата не играят шах... Добрият престъпник е сбор от много повече качества от тези в шаха. Много повече.
 • Госпожицата
  Отговор
  8 21:48  26.11.17
  Ще го хванат ама друг път,така се е скрил че,тоест направил е сицилианска защита.
 • Шаран БГ
  Отговор
  9 13:12  27.11.17
  Що за глупост ? Вес.Топалов не е престъпник и не се е скрил от никого ! Целият шахматен свят знае, че той живее в гр. Саламанка, Испания. Нашите шахматни "деятели" ако бяха много умни, нямаше да се джавкат помежду си като депутати в говорилнята! И това навярно е от огромна полза за този спорт у нас !?!?

Напиши коментар:


Публикувай