420 0

Осъдиха двама от ФИФА за корупция

Те са виновни за вземането на подкупи в замяна на присъждането на маркетингови и медийни права

Иво Стойнев

Бившият вицепрезидент на ФИФА Хуан Анхел Напут и бившият президент на футболната конфедерация на Бразилия Хосе Мария Марин бяха признати за виновни от съда в Ню Йорк по делото за корупция във ФИФА, предават световните агенции.

Те са виновни за вземането на подкупи в замяна на присъждането на маркетингови и медийни права за международни футболни мачове.

Федералният съд в Ню Йорк стигна до присъдите след петседмични заседания и изслушване на свидетели. Все още няма произнесена присъда срещу бившият президент на Перуанската футболна асоциация Мануел Бурга.

Прокуратурата обяви, че Бурга е взел 4.4 милиона долара подкупи, Марин - 6.6 милиона долара, а Напут - 10.5 милиона долара.

Един от най-големите скандали в историята на ФИФА се разрази на 27 май 2015 година, когато в Цюрих бяха арестувани високопоставени служители на централата. Обвинения за корупция бяха повдигнати на 14 бивши и настоящи ръководители.

По данни на американските власти за 24 години заподозрените са получили подкупи в размер на около 150 милиона долара.

Втората вълна на арести започна в Цюрих на 3 декември 2015-а, когато бяха задържани президентът на КОНКАКАФ и на федерацията на Хондурас Алфред Хавит и шефът на КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут от Парагвай. Обвиняеми по делото за корупция във ФИФА са 42 души.Напиши коментар:


Публикувай