596 1

Аржентина и Испания са най-ниските тимове на Мондиал 2018

Перу, Уругвай, Саудитска Арабия, Япония и Мексико са също толкова високи - 180см

Иво Стойнев

Статистическият институт CIES Football Observatory в съдействие със Световната футболна федерация (ФИФА) направи анализ на профилите 32-та отбора, които са се класирали за Мондиал 2018 догодина в Русия.

Анализът е на базата на възрастта на отборите, които са играли в квалификациите, ръстът и теглото, както и клубната принадлежност. Така например най-младият отбор се оказва Нигерия, най-възрастният Панама, а две трети от играчите не се състезават в родните си лиги, а зад граница.

В графата за възрастта на отборите Нигерия е лидер, след като се оказа, че са пуснали на терена най-младите играчи със средна възраст 24.9 години. На 2-о място е световният шампион Германия с възраст 25.7 и Англия с 25.9. Англичаните спечелиха световните титли при юношите до 17 години и при младежите до 20.

На другия полюс са дебютантите на Световни финали Панама и Исландия, които са най-възрастните отбори. Панамците държат 1-ото място с 29.4 години, а Исландия е с 29.0, с каквато средна възраст е и четвъртфиналистът от 2014-а година Коста Рика.

По отношение на ръста най-ниските отбори са Перу, Аржентина, Уругвай, Саудитска Арабия, Япония, Мексико и Испания. Всички тези седем отбора имат еднакъв ръст - средно 180 см. Без никакви изненади най-високите отбори са тези от Северна Европа: Исландия, Дания и Швеция, а към тях се прибавя и Сърбия - четирите тима са със среден ръст 185 см и са най-снажните на първенството.

9 процента от играчите от 32-та отбора са родени извън страните си - или натурализирани, или родени от емигрантски семейства. 64,6 процента от играчите на финалите се състезават в чужбина. Англия и Саудитска Арабия свалят този процент, като нито един от техните национали не се състезава извън страната.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Боримир
    Отговор
    1 14:16  29.12.17
    Супер важна статистика.

Напиши коментар:


Публикувай