Last news in Fakti

2 Март, 2012 14:19 987 0

Веселин Топалов изпадна от Топ 10

  • топалов-
  • fide-
  • карлсен-
  • аронян-
  • крамник-
  • ананд-
  • каруана-
  • пловдив-
  • данаилов-
  • бфш-
  • панагюрище-
  • илюмжинов
Веселин Топалов изпадна от Топ 10 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от почти 11 г. Веселин Топалов остана извън Топ 10 на световния шахмат. В публикуваната вчера ранглиста на FIDE той е 12-и с коефициент EJ10 2752. Като позиция това е най-слабото постижение на 19-ия световен шампион от април 2001-ва, когато бе 11-и (2707). Настоящият рейтинг пък е най-ниският му след юли 2004-та, когато с ЕЛО 2737 бе под №7.

Лидери са трима с ЕЛО над 2800 - Магнус Карлсен (Hop, 2835), Левон Аронян (Арм, 2820) и Владимир Крамник (Рус, 2801). Световният шампион Вишванатан Ананд (Инд) е 4-ти с 2799.
 
Най-забележителен е прогресът на италианеца фабиано Каруана (19 г.), прибавил 31 т. към рейтинга си и с ЕЛО 2767 минава от 17-о на 7-о място. Съвсем скоро тийнейджърът ще играе на европейското за мъже в Пловдив (19 март-1 април), където е поставен под №1. Сред общо 357 участници в Пловдив ще има и 31 българи.
 
Същевременно мениджърът на Топалов, президент на българската федерация (БФШ) и на европейския шахматен съюз (ECU) - Силвио Данаилов, продължи словесната престрелка с FIDE, където е член на президентския борд. Темата е кандидатският турнир за световната титла през 2012 г., за домакинството на който кандидат е Панагюрище и който е единствената възможност Топалов пак да влезе в битка за короната. Наскоро FIDE обяви, че е подписан договор с регистрирната в офшорна зона фирма на „Агон" за ексклузивни права тя да организира турнирите в целия цикъл за титлата. 
 
„Продължавам да недоумявам как може договорът между FIDE и „Агон" да е подписан през декември 2011-а, а фирмата да е регистрирана на 12.01.2012, заяви Данаилов в интервю за ChessPro.ru. Часове по-късно сайтът публикува интервю с президента на FIDE Кирсан Илюмжинов, в което той индиректно отговори: „Тук има някакво недоразумение. Такова бе нашето изискване. Имахме нужда от „чиста" организация, която няма „история" и ще се занимава само с шахмат".
 
Официален отговор в БфШ пък изпрати изп. директор на FIDE Найджъл Фрийман:
 
„FIDE е подписала споразумение с „Агон", според което тя ще бъде организатор на всички шахматни събития от цикъла на световните първенства. Следователно от фирмата зависи да реши къде ще се проведе кандидатският турнир".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА