Last news in Fakti

25 Юли, 2012 18:41 7 023 2

Гръцка атлетка изгонена от Олимпиадата заради расизъм

  • расизъм-
  • лондон-
  • олимпиада
Гръцка атлетка изгонена от Олимпиадата заради расизъм - 1
Вула Папахристу и Георги Помашки

Гръцкият Олимпийски комитет изгони от представителния тим за Игрите в Лондон лекоатлетката на троен скок Вула Папахристу, съобщават медии в южната ни съседка.

Това става два дни преди началото на спортното събитие.

Вула Папахристу е отстранена заради коментари, които противоречат на ценностите на олимпийското движение.

Профилът на атлетката в Туитър съдържал няколко ретуитвания и качване на видеа от YouTube на изказвания или мнения на гръцката неонацистка и ксенофобска партия Златна зора, която успя на последните избори да влезе в парламента със 7%.

Но туитът на Папахристу от неделя взриви гръцката общественост с неуместния си хумор. Лекоатлетката, коментирайки случаите на западно-нилска треска в родината си, пренасяна от комари написа: „С толкова африканци в Гърция, западно-нилските комари се хранят с домашно приготвена храна“. Веднага след това това позицията и събра негативни коментари.

Скандалът набра допълнително сила след като се разбра, че Вула Папахристу дори е написала поздравления на говорителя на „Златна зора“ Илияс Касидиарис за именния му ден.

В сряда тя опита да замаже скандала с извинение, но Олимпиадата вече е цел непостижима.

Самият треньор на Вула Папахристу Георги Помашки в специално изявление посочи, че приема решението на Гръцкия олимпийски комитет да изхвърли от Игрите в Лондон възпитаничката му. Според него Вула Папахристу е направила грешка заради младостта си.

От своя страна атлетката пък поиска извинение от семейството си и треньори си заради причиненото им разочарование от нейните необмислени коментари в социалните мрежи.

През 2011 г. Георги Помашки спасява живота на Вула Папахристу.

Инцидентът станал на Олимпийския стадион в Атина, когато пътят на Вула Папахристу бил пресечен от друго момиче.

В резултат на това, състезателката паднала и от удара си глътнала езика. Нейният наставник обаче бил наблизо и успял да помогне на Вула.

Сегашният скандал обаче сериозно може да навреди на треньорската му кариера в Гърция, коментират местни медии, припомняйки негови успехи с други атлети през последните години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарче

    0 0 Отговор
    Все пак не е излъгала .
  • 2 jjj

    0 0 Отговор
    нали имаше уж свобода на словото в европа а !!!!!!! май и ние станахме диктатура като ония цървули в америка !!!