Last news in Fakti

26 Декември, 2020 10:10 6 333 2

Светът на баскетбола потъна в скръб

  • баскетбол-
  • кей си джоунс

Легендарният Кей Си Джоунс е починал на 88-годишна възраст

Светът на баскетбола потъна в скръб - 1

Светът на баскетбола потъна в скръб, след като беше обявено, че легендарният Кей Си Джоунс е починал на 88-годишна възраст.

Джоунс играе за Бостън Селтикс в НБА девет години, като в осем от тях печели шампионските титли. Това е третото най-добро постижение в историята на Лигата след тези на съотборниците му Бил Ръсел (11) и Сам Джоунс (10).

Кей Си Джоунс пренася успехите си и в треньорския занаят. Като наставник има три титли с Бостън – една като асистент и две като старши треньор. Един път става шампион и като помощник-треньор на Лос Анджелис Лейкърс.

Освен това бившият гард има две титли от студентското първенство на САЩ (NCAA) като играч и олимпийски златен медал от Мелбърн'56. Това го прави един от само осемте баскетболисти в историята, печелил Тройната корона – титлите от NCAA, НБА и олимпийските игри.

Заради успехите му през годините дори се използва анекдота, че съкращението Си в името му (K. C. Jones) е заради думата „шампион“ (champion). През 1989 г. е приет в Залата на славата на баскетбола.

Кей Си Джоунс е втората икона на Бостън Селтикс, който напуска този свят в последните седмици. Преди месец на 86-годишна възраст почина Томи Хейнсън, който има участие при всички 17 титли на „келтите“ в НБА като играч, треньор и телевизионен коментатор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краваристан

    0 3 Отговор
    УжасТ, няма да заспя довечера от мъка.
  • 2 Нико

    0 1 Отговор
    Още колко иска време му е чао👥