Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 15:15 4 016 3

Коронавирусът отне живота на бивш национал на България

  • стоян маринов-чаната-
  • дунав русе-
  • футбол-
  • коронавирус

"Такъв играч трудно може да бъде спрян с позволени средства, защото е като тайфун, като ураган", описват го феновете на Дунав. Записва 6 мача за държавния тим

Коронавирусът отне живота на бивш национал на България - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият футболен национал на България Стоян Маринов-Чаната си отиде от този свят на 79-годишна възраст, съобщи неговият зет Стефан Николов.

"Днес коронавирусът не прости и на един от най-големите русенски футболисти и мой тъст - Стоян Маринов-Чаната! Лека ти пръст, Чана!", написа Николов.

Маринов е бивш национал, офанзивен полузащитник - крило с уникален демараж, корав нрав и шеметна бързина.

"Такъв играч трудно може да бъде спрян с позволени средства, защото е като тайфун, като ураган", описват го феновете на Дунав. Записва 6 мача за държавния тим.

Стоян Маринов е роден на 15 септември 1941 г. в село Сокол, Силистренско. Играл е за Доростол (1958-1961) и Дунав (1961-1976). Най-доброто крило на Дунав. Има 291 мача и 57 гола в „А“ група за Дунав.

Чаната е трети във вечната листа на Дунав за най-много реализирани голове в елита. Пред него са само Никола Йорданов със 133 и Никола Христов със 59. Финалист за Купата на Съветската армия през 1962 г. и 4-то място в „А“ РФГ през 1975 г. с Дунав.

През декември 2020 година Чаната и друг бивш футболист на русенци - Стоян Илиев-Лисика, бяха наградени от БФС в София като играчи, навършили 60 години и записали мачове за националния отбор.

Маринов игра за държавния тим в края на 60-те, когато беше на турне с тима и беше на крачка от участие на световното първенство в Мексико през 1970 г. Той има мачове за ЦСКА със статут на нает играч при визита на "червените" в Судан.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бог да прости

    9 0 Отговор
    Светла му памет!
  • 2 Софянец

    6 2 Отговор
    Всички са с корона.Носа ми тече имам корона.
  • 3 Кермен

    7 2 Отговор
    Бог да го прости,корона вирус...
    Да, ама не!!!
    Просто до там му била драсната чертата!!
    За другият свят при Свети Петър ред няма,на кой колкото му е писано!!