Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 17:30 2 659 0

Адама Траоре е №1 в света, но кои са майсторите на дрибъла в България?

  • адама траоре-
  • алфонсо дейвис-
  • рафаел леао-
  • манор соломон-
  • камалдин сулемана-
  • винисиус жуниор-
  • леандро ливраменто-
  • кеелан лебон

Статистиката е намерила начин, за да подреди футболистите и по този показател

Адама Траоре е №1 в света, но кои са майсторите на дрибъла в България? - 1
Снимка: БГНЕС

Най-красивата страна на футбола винаги ще си бъдат головете, но надиграването един на един между играчите е това, което ни кара най-често да ахваме от трибуните или пред телевизионните екрани. InStat и CIES са компилирали класация за най-дорбите дрибльори в съвременния футбол, позовавайки се на данните от топ 33-те шампионата в света от началото на сезон 2021/22. Ето и какво научихме.

На първо място съвсем очаквано е една от звездите на английския Уувърхамптън - Адама Траоре. Испанецът е известен по света именно с умението си да надбягва съперниците с топка в крака. Невероятната му физика го превръща в кошмар за всеки средностатистически бранител, а в допълнението той разкрива в едно интервю, че маже ръцете си с бебешко олио, за да не може противниците да използват нечестни прийоми, опитвайки се да го спрат. Индексът му на успеваемост е 11,24, което в превод означава, че той завършва успешно такъв брой дрибли на всеки 100 минути. Що се отнася да процентната му успеваемост, Траоре не е на първо място, макар и да печели този тип надигравания в 78,9% от случаите.

Лидер в процентното съотношение е израелецът Манор Соломон от Шахтьор Донецк с цели 80,6 на 100. Той също намира място в топ 5 в комплексния показател с индекс от 8,09.

Рафаел Леао от Милан бележи осезаем прогрес от началото на сезона с отбора си. Той е една от най-постоянните заплахи по крилото. Португалецът надиграва съперниците в 67,5% от случаите, а индексът е 7,10. Именно той е №1 в италианската Серия А.

Във френската Лига 1 може и да играят Неймар, Лионел Меси и Килиан Мбапе, но нито един от тях не е първи в класацията за шампионата, макар бразилецът да е близо (6,28). Ганаецът Камалдин Сулемана е пред него с индекс от 6,44.

В германската Първа Бундеслига пък имаме човек, който не се подвизава в нападението, а тича по левия бек. Сигурно вече се досещате, че става дума за канадеца Алфонсо Дейвис от Байерн Мюнхен. Младокът успява да надиграе противниците в 65,6% от случаите, а индексът му на всеки 100 минути е 6,14.

Човек би предположил, че подобна класация би била запазена най-вече за играчи от испанската Примера Дивизион, но футболът толкова се е променил през годините, че представителите на първенството са доста по-малко от обичайното. Първи в надпреварата е Винисиус Жуниор от Реал Мадрид. Бразилецът се превръща в един от лидерите на „кралския клуб“ с всички свои офанзивни показатели. Що се отнася до дрибъла, той има индекс от 5,26, а успеваемостта му е точно 50/50.

Къде в цялата тази класация се намират играчите от родната Първа Лига? Оказва се, че няколко души изпъкват осезаемо, независимо, че не представляват някого от традиционните грандове. Кеелан Лебон от състава на Берое е най-добрият дрибльор у нас от старта на сезона. Френското крило има по-висок индекс дори от Дейвис, като е само на 0,03 точки от рейтинг 7.00. Той отчита и успеваемост от 67,6%. Най-добра преценка на силите пък демонстрира Леандро Ливраменто от Черно море (73,5%).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА