Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 12:00 2 974 0

Защо звездата на Върджил ван Дайк изгря чак на 27 години?

  • върджил ван дайк-
  • ливърпул-
  • селтик-
  • грьонинген-
  • саутхамптън

Нидерландецът е считан за №1 сред защитниците в света в момента, но, защо не бяхме чували за него преди това?

Защо звездата на Върджил ван Дайк изгря чак на 27 години? - 1
Снимка: БГНЕС

Едва ли спорът за най-добрия защитник в света някога е бил по-вял, откакто Върджил ван Дайк облече екипа на Ливърпул. През годините е имало безброй съперничества, които предизвикваха дебати, но към днешна дата изглежда няма друг, който да бъде на същото ниво, на което е нидерландецът. Но, кога чухте за пръв път за него? Вероятността това да е през 2018 г. е прекалено голяма, а тогава той бе на 27 години.

Централният защитник стартира кариерата си в школата WDS, а скоро след това е привлечен в редиците на Вилем II. Дебют обаче в професионалния футбол прави едва през 2010 г. в цветовете на Грьонинген. Тогава той дори не е централен защитник, а десен бранител. В тази си роля той влиза няколко пъти от резервната скамейка, а в първия си дебют при титулярите в плейофите на Ередивизие вкарва два гола и прави една асистенция.

Дейвид Мос междувременно е първият, който забелязва, че в него има нещо по-специално. Именно по тази причина през 2013 г. той убеждава ръководството на Селтик да плати за него €2,75 млн. Специалистът признава пред Goal, че бори неравна битка с английските грандове в следващите години, за да го задържи в Шотландия. Усилията му издържат само две години, защото на третата Саутхамптън плаща €15,7 млн., за да изпревари конкуренцията.

Контузия в глезена през 2017 г. скрива ван Дайк от полезрението на всички. Междувременно той трупа солиден опит във Висшата лига и дори получава капитанската лента на „светците“ за няколко мача.

Юрген Клоп обаче е следил зорко всяка негова изява, за да стигнем до 1 януари 2018 г. Именно тогава мнозинството от футболни запалянковци чуват за пръв път името Върджил ван Дайк. Причината е, че Ливърпул плаща за него €84,65 млн., превръщайки го в най-скъпия защитник в цялата футболна история.

През годините Фабио Канаваро, Кафу, Алесандро Неста, Яп Стам, Рио Фърдинанд, Рикардо Карвальо, Ашли Коул и редица други легенди правят сензационни трансфери, но всеки един от тях е със статута на звезда към онзи период. Ван Дайк обаче е едно момче с няколко мача за Нидерландия и едва сезон и половина в един от топ 5 шампионатите в Европа. Дори сайтът Transfermarkt му поставя оценка от едва €30 млн. по време на трансфера на „Анфийлд Роуд“, а знаем, че там разполагат със сериозна мрежа от скаути, които следят изявите на футболистите от цял свят.

Днес Върджил е най-популярното име на своя пост, независимо от факта, че до скоро никой не бе чувал за него. Именно в това се крие част от романтиката в спорта.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА