Last news in Fakti

29 Януари, 2022 17:27 2 832 2

ФИА: Верстапен щеше да е шампион, дори и Мерцедес да бяха спечелили в съда

  • фиа-
  • макс верстапен-
  • люис хамилтън

Звездата на Ред Бул щеше да запази титлата си при евентуално анулиране на резултатите от Абу Даби, тъй като в първите 21 старта за сезона той записа девет победи, срещу осемте на Люис Хамилтън.

ФИА: Верстапен щеше да е шампион, дори и Мерцедес да бяха спечелили в съда - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

От Международната автомобилна федерация (ФИА) заявиха, че дори и Мерцедес да бяха обжалвали развоя на събитията в Гран При на Абу Даби, титлата за сезон 2021 във Формула 1 е щяла да остане притежание на Макс Верстапен.

Звездата на Ред Бул спечели първата си титла при много спорни обстоятелства, след като състезателният директор Майкъл Маси реши да прибера колата за сигурност една обиколка преди финала. Австралиецът стори това, заобикаляйки част от правилата и си навлече гнева на Тото Волф и компания.

Те веднага протестираха решенията на Маси, но стюардите на Гран При на Абу Даби подкрепиха състезателния директор. В последствие от Мерцедес обявиха намеренията си да обжалват пред по-висока инстанция, но се отказаха от тях, след като от ФИА обещаха да има задълбочен анализ на събитията на „Яс Марина“.

В интервю, публикувано през вчерашния ден, отговорникът на ФИА за състезанията с едноместни болид Питър Байер разкри, че дори и Мерцедес да бяха спечелили потенциално обжалване, титлата пак е щяла да остане в ръцете на Верстапен.

„Какво щеше да се случи, ако протестът на Мерцедес беше стигнал от апелативния съд, след като бе отхвърлен от стюардите? Мисля, че магистратите щяха да кажат, че в правилника е различно, Маси е действал без да ги спазва и щяха да анулират резултатите. Дори и това да се беше случило, Макс пак щеше да е шампион“, каза Байер.

Звездата на Ред Бул щеше да запази титлата си при евентуално анулиране на резултатите от Абу Даби, тъй като в първите 21 старта за сезона той записа девет победи, срещу осемте на Люис Хамилтън. Именно поради тази причина когато двамата бяха с равни точки след Гран При на Саудитска Арабия нидерландецът бе начело в генералното класиране.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИГНАТИЙ

    10 16 Отговор
    ПОДАРИХА МУ ТИТЛАТА НА холандското Л€К€ ЗА ДА СТАНЕ F1 ПО-ИНТЕРЕСНА (ЧЕ ВСЕ МЕРЦЕДЕС ПЕЧЕЛИ),НО ПОСТИГНАХА ТОЧНО ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ - РАЗОЧАРОВАХА ИСТИНСКИТЕ ФЕНОВЕ НА НАЙ-ВЕЛИКОТО АВТОМОБИЛНО СЪСТЕЗАНИЕ.....!
    макс-ФАЛШИВ "шампион"!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.