Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 13:51 1 107 0

Швед стана олимпийски шампион с рекорд в Пекин

  • нилс ван дер пул-
  • свен крамер-
  • зимни олимпийски игри-
  • олимпиада-
  • пекин 2022-
  • олимпийски игри

Нилс ван дер Пул сложи край на 12-годишния монопол на нидерландеца Свен Крамер в дисциплината

Швед стана олимпийски шампион с рекорд в Пекин  - 1
Снимка: БГНЕС

Шведът Нилс ван дер Пул направи изключителна последна обиколка и спечели златния медал на 5000 метра бързо пързаляне с кънки от олимпийските игри в Пекин. По този начин той сложи край на 12-годишния монопол на нидерландеца Свен Крамер в дисциплината.

Ван дер Пул, който преди два месеца счупи световния рекорд по време на старт в Солт Лейк Сити, изоставаше от нидерландеца Патрик Руст с повече от 2 секунди, но в последната обиколка не само успя да навакса пасива си, но и спечели златния медал с нов олимпийски рекорд – 6:08,84 минути.

Руст, който преди това сам постави олимпийски рекорд от 6:09,31 минути, се задоволи със сребърното отличие. Трети остана Халгеир Енгебраатен от Норветия с 6:09,88 минути.

Трикратният олимпийски шампион Крамер завърши едва на девето място от 20 кънкьори. Игрите в Пекин ще бъдат последното състезание в кариерата на 35-годишния нидерландски ветеран.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА