Last news in Fakti

3 Март, 2022 19:50 8 185 1

Отиде си голямо име в родния спорт

  • проф. ангел пенчев-
  • тенис-
  • спорт-
  • починал

Опелото ще се извърши на 4 март 2022 г. (петък) от 12.30 часа в храм „Рождество Христово" в ж.к. Младост 3 (срещу „Патиланци")

На 88-годишна възраст ни напусна заслужилият треньор по тенис, проф. Ангел Пенчев, съобщават от родната федерация.

Национален състезател през периода 1953-1961 г., той е сред първите, завършили специалност „Тенис" във ВИФ (сега НСА) в един випуск с Георги Лазаров, също отишъл си неотдавна от този свят. С диплома в ръце Ангел (Анчо) Пенчев се завръща в родния Русе и от 1962 г. започва „възраждането" на тениса в крайдунавския град. Десетки са неговите възпитаници там, като мнозина от тях стават шампиони в различни възрастови групи. Достатъчно е да споменем имената дори само на републиканските (държавните) ни първенци за мъже и жени Любомир Петров и Диана Москова. През 60-те и началото на 70-те години се говори за „русенска школа в тениса", чийто „баща" е именно бате Анчо.

През 1972 г. Ангел Пенчев е привлечен за асистент по тенис във ВИФ, по-късно оглавява там и сектор „Тенис" в катедра „Футбол и тенис" ,става доцент, а през 1993 г. е хабилитиран за първия и единствен досега в България професор по тенис. Цели 14 години (1964-1978 г.) Ангел Пенчев е председател на Треньорския съвет към БФТ. Като треньор на мъжкия на национален отбор, води нашия тим на редица Балканиади, капитан е и на селекцията ни за Купа „Дейвис". За своите успехи е отличен и със званието „заслужил треньор".
През последните години дойде и най-голямото и заслужено признание за проф. Ангел Пенчев. Той бе обявен за „почетен гражданин на Русе".

Опелото ще се извърши на 4 март 2022 г. (петък) от 12.30 часа в храм „Рождество Христово" в ж.к. Младост 3 (срещу „Патиланци").

Отиде си голямо име в родния спорт


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    4 1 Отговор
    кво стана с Ковида или то го немало та хората вече почнаха умират от старост .. както преди