Last news in Fakti

11 Март, 2022 14:12 1 758 1

Ferrari постави под въпрос легалността на огледалата на Mercedes

  • mercedes-
  • ferrari-
  • огледала-
  • формула 1-
  • матиа биното

В миналото сме имали аргументи за огледалата, които не трябва да се ползва за печелено на аеродинамично предимство

Ferrari постави под въпрос легалността на огледалата на Mercedes - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера тимът на Mercedes се появи на пистата „Сахир“ за официалния предсезонен тест във Формула 1 за 2022 година с радикално оформление на своите странични въздушни кутии. И докато те приковаха погледите на повечето хора в падока, от Ferrari веднага започнаха да анализират огледалата на W13.

Според ръководителя на Скудерията Матиа Биното тимовете са постигнали съгласие огледалата да не се използват за печелена на аеродинамично предимство. По думите на италианеца обаче дизайнът на Mercedes противоречи на това споразумение и може да се стигне до отваряне на Кутията на Пандора и започването на масови инвестиции в разработката на огледала.

Именно поради тази причина от лагера на „Черните кончета“ са поискали от ФИА да направят разяснение относно дизайна на Mercedes.

„Малко съм изненадан от огледалата. Не очаквахме подобен дизайн. Мисля, че за в бъдеще духът на подобни нововъведения трябва да бъде адресиран. В миналото сме имали аргументи за огледалата, които не трябва да се ползва за печелено на аеродинамично предимство.

„Начинът, по който те са проектирали колата си нарушава това. Това е нещо, което в бъдеще трябва да бъде спряно, без съмнение, иначе рискуваме отборите да започнат да се появяват с все по-иновативни дизайни на огледалата, които да приличат на космически кораби. Трябва да погледнем над това“, каза Биното.

В миналото именно от Ferrari са били в центъра на полемики, свързани с дизайна на огледалата. В началото на 21 век Ferrari бе първият отбор, които наложи тенденцията огледалата да се монтират във външната част на въздушните кутии. През 2010 обаче от ФИА наложиха изискването всички огледала да се монтират до кокпита.

Осем години по-късно, когато бе въведен ореолът над кокпита, Скудерията се появи на „Каталуния“ за Гран При на Испания с огледала, монтирани върху ореолът. Това решение бе напълно в рамките на правилата, но не и допълнителното крило, което инженерите на Ferrari бяха сложили върху самото огледало. Тогава „Черните кончета“ получиха разрешение да използват дизайна за уикенда край Барселона, но след това крилото трябваше да бъде премахнато.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уандман

    6 5 Отговор
    Мерцедес винаги ще намери начин да мамят, защото вече не могат да удържат дрте. Това говори колко не могат