Last news in Fakti

10 Април, 2022 09:31 2 170 9

Кои са най-честите грешки, които допускаме при клекове (ВИДЕО)

  • фитнес-
  • лорен симпсън

Отново се доверяваме на съветите на Лорен Симпсън

Кои са най-честите грешки, които допускаме при клекове (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Клековете са едно от най-важните упражнения за крака, които можем да правим във фитнеса. Но факта, че е толкова популярно, не означава, че всички знаят точната техника. Оказва се, че дори малцина го изпълняват правилно, ако съдим по личните си наблюдения.

Нашият интернет фитнес гуру Лорен Симпсън отново идва на помощ, за да онагледи с пример къде най-често се греши.

Много често дамите стягат задните си части, когато стигнат връхната точка на упражнението, което по никакъв начин не е обвързано с натоварването от лоста, който носят на плещите си. Единственият допълнителен ефект би могъл да е загуба на баланс.

Извиването на коленете също се забелязва често, но тук вече нещата стават по-сериозни, защото това е най-деликатната става при клекове. Въртенето на коленете в най-сниката точка само търка допълнително хрущялите и износва излишно и без друго претоварената става.

Поклащането на задника в най-ниската точка попада в тази категория на грешни техники, като отново рискуваме да изгубим баланс с Х килограми върху раменете.

„Половинките“ са любимата грешка на най-много хора и това важи за практически всички упражнения. Хубавото е, че това не е грешка, която увеличава риска от контузия, а просто ни лишава от половината ефект на тренировката. Не е нужно да се самозаблуждаваме, че сме направи целевия брой повторения с голяма тежест. По-добре сложете подходящи килограми за вашите способности и изпълнявайте движенията до край.

Правилното изпълнение на клековете е с изпънат гръбнак, изпъчени гърди, движение във вертикала на тялото, плътно стъпили ходила на земята и колене, разположение успоредно на широчината на раменете. Не забравяйте, че техниката е най-важна в спорта. Едва след това идва ред на тежестта, която трупате върху лоста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ехото...

    10 1 Отговор
    Грешката , която допуска тази мацка , веднага се вижда ! Под нея няма никой , а тя - кляка ли , кляка !!!???
  • 3 Дъ Мозък

    5 1 Отговор
    Липсата на мъж отдолу
  • 4 РЕАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Много опасни са клековете/ Squats/. Пи добре ги правете на машини. Една българска параолимпийка е била елитна лекоатлетка. След клякане с щанга залита и си чупи гръбнака.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Приятел

    1 0 Отговор
    Първо, клековите до долу не правят нищо друго освен да увеличават големината на дупето. А полуклековите са перфектни/защото помпат мускулатура/без да се притесняваме, че ще ни порасне дупето. А и не е казано, че краката на жената трябва да изглеждат като на мъж. И най-хубаво е свободната тежест с щанга, незаменимо упражнение....
  • 7 Приятел

    0 0 Отговор
    А и друго, никога колената не трябва да са толкова отворени колкото на тази на снимаката. Колената трябва да сочат по-скоро напред, а не настрани....
  • 8 Грульо

    1 0 Отговор
    Грешка номер едно - че ги правим с допълнителна тежест.
  • 9 безпартиен

    2 0 Отговор
    Грешката е че заменихме клекалото със седало.