Last news in Fakti

8 Юни, 2022 08:17 1 531 3

Почетоха 7 български велики шампиони

  • алея-
  • спорт-
  • нови искър-
  • димитър пенев-
  • йорданка фандъкова

Откриха „Алея на спортната слава“

Почетоха 7 български велики шампиони - 1

„Алея на спортната слава“ бе открита днес /07.06 б.р./ в Нови Искър. По този начин местните хора отдават заслуженото признание на 7 велики шампиони, достигнали до най-високия връх в спорта – световната титла или до общонационално признание.

За откриването в центъра на квартал „Курило“ се събраха стотици граждани, които приветстваха заслужилите състезатели. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова лично поздрави присъстващите спортни легенди и инициаторите на идеята, като пожела повече поводи за подобни събития в бъдеще.

Като за начало проектът "Алея на спортната слава на Нови Искър" включва седем постамента, върху всеки от които грее по една звезда - символ на високото спортно майсторството на личността, която тя представя. Сред заслужилите са световни шампиони в различни спортове: Кристина Свиленова (карате), Биляна Дудова и Борислав Величков (борба), Румен Димитров и Росен Димитров (самбо), Георги Божилов (гребане) и една футболна легенда - "Стратега от Мировяне" Димитър Пенев, извел България да бронзовите медали на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г.

Местните хора и районната администрация начело с кмета Даниела Райчева вярват, че благодарение на следващите спортни таланти алеята ще се разрасне с нови постаменти и звезди. При всяка нова световна титла ще изгрява и нова звезда по алеята, която ежедневно да напомня на всеки, който мине покрай нея, че живее в славен град, дал своя принос за историята на българския и световния спорт.

Проектът бе реализиран със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и с подкрепата на общинския съветник Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичен общински съвет.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Меца

    1 1 Отговор
    Данчето нещо се беше скрила ! Какво стана с тази женица ? Откакто народа изрита Вожда й от властта , тя съвсем се покри. По -ниска от тревата , по-тиха от водата.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 рашо дамаджанов

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Меца":

    Еми като дамаджаната откакто го направиха редовен министър не спира да кърка.. некаде се покри това пиянде мултигрупско