Last news in Fakti

15 Юни, 2022 20:33 1 189 1

Ла Лига с официален протест срещу ПСЖ заради милиардите, които клубът пръска във футбола

  • псж-
  • манчестър сити-
  • хавиер тебас

По-рано и Манчестър Сити стана обект на атака

Ла Лига с официален протест срещу ПСЖ заради милиардите, които клубът пръска във футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Испанската футбола федерация официално внесе жалба в УЕФА, Съда на Европейския съюз и френските държавни власти срещу финансовата политика на Пари Сент Жермен, научихме от SPORTbible.

Президентът на Ла Лига - Хавиер Тебас, потвърди, че аргументите са подобни на тези срещу Манчестър Сити. Английският клуб също бе натопен пред съответните органи през април.

В жалбата се посочват аргументи, че ПСЖ и Манчестър Сити се финансират по нечестен начин с пари, добити извън футбола. Двата клуба ежегодно получават стотици милиони от спонсорски договори с фирми, които са близки до арабските шейхове, контролиращи и самите футболни тимове.

Тебас дава и конкретен пример с конфликт на интереси. Президентът на „парижани“ - Насер Ал-Хелайфи, изпълнява още функциите на ръководител в УЕФА, Асоциацията на европейските клубове и е собственик на един от водещите праводържателите за излъчване на футболни срещи по света - BeIN Sports.

Редица финансови анализатори продължават да държат ПСЖ и Сити далеч извън класациите за най-популярните спортни клубове по света, но въпреки това публикуваните от тях официални отчети показват равни или по-високи приходи на тези в Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Барселона, Ювентус, Ливърпул и Байерн Мюнхен.

Достатъчни са само примерите с договорите на Килиан Мбапе, Лионел Меси и Неймар, за да стане ясно, че „парижани“ харчат по над €260 млн. на година само за техните заплати. Ако направим сравнение с цените на тениските с техните имена, ще установим, че за покриването на този разход ПСЖ трябва всяка година да продава по 2,4 млн. екипа. Еквивалентът в сезонни билети пък е 530 000 при максимален общ капацитет на „Парк де Пренс“ от 48 хил. места.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Кихот де ла Лига

    0 0 Отговор
    Е кво ревете бре? Пазарна икономика му казват. Западно изобретение. Какво като парите са арабски.