Last news in Fakti

24 Юли, 2022 19:33 1 899 0

Радо Стойчев разкри за спънки в София срещу волейболната му школа

  • радостин стойчев-
  • матей казийски-
  • йорданка фандъкова

Комуникацията му с главния архитект и кмета на столицата е прекъсвала на два пъти

Радо Стойчев разкри за спънки в София срещу волейболната му школа - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият национален селекционер и настоящ старши-треньор на италианския Верона - Радостин Стойчев, разкри редица спънки срещу проекта му в сътрудничество с Матей Казийски за строеж на спортна зала в София и създаването на волейболна школа. Той изрази надежда, че не става дума за корупционни схеми, защото в противен случай би се оттегли на мига.

Специалистът даде обширно интервю пред БНТ, в което хвърли известна светлина върху амбициозната си идея.

Преди около три години и половина направихме първите постъпки към общината, поисквайки среща с главния архитект на София, за да ни бъде предоставено място за строеж на спортна зала. По градоустройствен план в София има места, които са предназначени само за спорт. Проведохме 4-5 срещи с главния архитект, както и още поне толкова с кмета на София г-жа Фандъкова. Имаше възможности за едно място в Люлин, едно в Младост и други. Нещата вървяха добре, но ми казаха, че има някакви възпиращи условия на по-високо ниво. Това се случи преди около две години и половина и тогава всичко беше блокирано. Искам да кажа, че не става въпрос за някакво участие в корупционни схеми, защото никого не бихме участвали в нещо подобно. Отидохме по надлежния път и си представихме един проект, който искаме да се случи. След като се смени правителството, проектът напредна отново и дори беше определено мястото в Младост. Изпълнихме условията, които ни бяха поставени, за да бъде задвижен отново този проект. Защитихме и общественото обсъждане пред община "Младост", в което трябваше да обясним какво искаме да направим и какви биха били ползите за квартал. В двуседмичен срок общинският съвет на София трябваше да излезе с окончателно решение, но отговор все още нямам. Писах и звънях многократно на г-жа Фандъкова, но комуникацията ни беше прекъсната. Преди около две седмици тя ми прати кратко съобщение с обещание да провери какво се случва. Всичко беше изпълнено по процедура, така че не знам защо за втори път проектът беше спрян. Моето мнение е, че хората, които взимат обществени длъжности трябва винаги да застават с лицата си и да поемат отговорност. Не смятам, че става въпрос за саботаж. Единственото, което ми беше казано е, че има някакво възпиращо условие", заяви Стойчев.

Той също така затвърди позицията си срещу развитието на спорта у нас, като подчерта, че за изминалите 10 години няма реални успехи, а само се организират състезания.

Радо Стойчев даде за пример Полша, където има закон, който задължава новото строителство да заема едва 15% от даден терен, а останалата площ трябва да се трансформира в спортна площадка. В резултат поляците носят все по-високи резултати в почти всички международни дисциплини, просто защото спортната култура се възпитава отрано и заобикаля обществото.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА