Last news in Fakti

26 Юни, 2013 11:28 2 719 0

Възраждат тениса на маса сред дамите в Ардино

  • ардино-
  • тенис-
  • дами
Възраждат тениса на маса сред дамите в Ардино - 1
Текст за снимка: Талантливият тенисист Бейхан Хайрула (Майкъла) заедно с бъдещите шампионки по тенис на маса от Ардино

„След 25-годишна пауза Ардинската школа по тенис на маса отново започна работа с нежния пол”. Това заяви президентът на СКТМ „Юнак 2005” инж. Азис Мурад.

„В момента има 15 момичета на седемгодишна възраст, които са редовни в тренировъчния процес под ръководството на талантливия тенисист Бейхан Хайрула (Майкъла). За наша радост интересът е много голям и с всеки изминат ден броят на желаещите се увеличава”, каза още шефът на клуба.

От своя страна Бейхан Хайрула сподели, че мечтата му е момичетата на Ардино отново да са водеща сила по тенис на маса в страната.

„Вярвам, че с труд и постоянство тази моя мечта ще стане реалност”, уточни Хайрула.

„Тенисът на маса е най-популярният спорт в Ардино и с много богата история. Поради това още в първия ден на тренировките запознах момичетата с историята на този спорт в нашия град. Целта ми е на всяко дете да стане ясно каква щафета поемаме заедно. Искам отсега да са научат да поемат отговорности. Вярвам, че сред тях ще има имена които достойно ще представят, както родния си град,така и страната си на международната арена по тенис на маса”, категоричен бе Бейхан Хаърула.

Той изказа специални благодарности на общинското ръководство в лицето на кмета Ресми Мурад и на новоизбрания председател на КСУ „Алада” Месут Хайрулов за безрезервната им подкрепа за развитието на спорта.

Бейхан Хайрула е роден през 1985 година в Ардино. Започва да играе тенис на 8-годишна възраст. Негов първи треньор е сегашният наставник на „Юнак” Бахри   Юмер. В спортната си кариера има над 40 медала от републикански и международни състезания. Сред най-значимите му успехи е бронзовото отличие от Балканиадата за юноши в Турция. Завършил е Националната спортна академия в София.

В Ардино тенис на маса се играе от 60-те години на миналия век. Най-големите успехи са през 70-те и 80-те години на 20-ти век, под ръководството на Решат Айдън – основоположник на тениса в Ардино, треньор, възпитател, откривател и вдъхновител на плеяда от тенис-звезди. През този период ардинската школа има многократни републикански шампиони в различните възрастови групи и в двата пола. Сред тях са именития състезател Дургут Адемов – Джофи, майсторът на спорта Йорданка Колева, Джеват Хасанов, Наджи и Арслан Коч, Рейхан Сезер – Капитана, Надие Чобанова, Севдие Мусова – Сарафян, Илхан Неждетов – Севинч.
В началото на 90-те години, след започналите обществено-политически промени, спортната дейност остава на заден план и без необходимото финансиране от държавата.

След преждевременната загуба на тогавашния треньор Дургут Адемов /Джофи/, учителят Цветан Цаков поема инициативата заедно със Селим Местанов и младия възпитаник на Ардинската тенис-школа Бахри Юмер, да възстановят тренировките в тенис залата, като учредяват наново тенис клуб в Ардино.

Започналите тренировки при Джофи тогавашните деца Самет Билезеров, Шенер Шакир, Невин Селямиев, Гюнал Гюнеров,Атанас Владимиров, Бейхан Хайрула, Севал Муталибов и Милчо Узунов продължават тренировките си в клуба.

В момента мъжкият отбор по тенис на маса на „Юнак 2005” се състезава в южната „Б” републиканска група, където се представя доста сполучливо. Тази година ардинската школа има и Републикански шампион. През май младата надежда на клуба Митко Кисьов спечели титлата на двойки в Държавното отборно и индивидуално първенство по тенис на маса за момчета до 12 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА