Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 14:44 675 0

За първи път двама разделиха приза най-добър лекоатлет на годината при мъжете

  • фекме бол-
  • арманд дуплантис-
  • якоб ингебригтсен-
  • атлет на годината

При жените наградата за №1 на сезона получи Фекме Бол

За първи път в историята Европейската атлетика двама състезатели разделиха приза на най-добър лекоатлет на годината при мъжете. Арманд Дуплантис (овчарски скок - на снимката) и Якоб Ингебригтсен (5000 метра) събраха равен брой в гласуването и бяха наградени на церемонията в Талин от президента на федерацията Добромир Карамаринов, предава sportal.bg.

При жените наградата за номер 1 на сезона получи Фекме Бол от Нидерландия, която стана европейска шампионка на 400 метра и на 400 метра с препятствия, а освен спечели сребро в двете дисциплини на световните шампионати на открито и в зала.

Бол, Дуплантис и Ингебригтсен завоюваха общо девет титли през 2022 година, включително шест златни медала от Европейското първенство в Мюнхен.

Дуплантис подобри световния рекорд на овчарски скок три пъти през 2022-а, включително два пъти в големи първенства с 6.20 метра на Световното първенство по лека атлетика на закрито в Белград и 6.21 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн.

По-малко от месец по-късно Дуплантис подобри рекорда на шампионатите с 6.06 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен.

Ингебригтсен започна годината, като постави световен рекорд на закрито на 1500 метра 3:30.60 минути, след което спечели пет медала, включително сребро на 1500 и злато на 5000 метра на Световното първенство и две златни отличия на двете дистанции на Европейския шампионат.

В категорията "Изгряващи звезди" призовете получиха гъркинята Елина Ценгко (копие) и литовецът Миколас Алекна (диск), който е син на легендата в тази дисциплината Виргилиус Алекна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА