Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 18:12 2 060 2

Правилото за игра с ръка съсипва съвременния футбол

  • маркъс рашфорд-
  • габриел магаляеш-
  • курт зума

Постоянните корекции на регламента превръщат играта в кошмар

Правилото за игра с ръка съсипва съвременния футбол - 1
Снимка: БГНЕС

Играта с ръка във футбола не е позволена, откакто самата игра съществува. Единствено вратарите имат тези правомощия и то в строго определена зона, която е еднаква за всички. Но в последните години наблюдаваме една тенденция за промени в правилника, които да отиграят различни сценарии, при които играта с ръка да се счита за нарушение и при кои да не. Резултатът е повече от кошмарен за любимата ни игра, защото дори футболни величия от ранга на Хосеп Гуардиола признават, че не разбират тази част от регламента.

Ако един от най-успешните треньори на всички времена не може да си обясни тази част от играта, тогава какво остава за обикновените зрители.

Авторитетното издание The Athletic извади някои от най-пресните случаи, в които докосването на полеви играчи до топката с ръка се тълкува по коренно различен начин в привидно сходни ситуации.

Един от тези случаи е в срещата от Висшата лига между Уест Хям Юнайтед и Борнемут, в който Курт Зума се разписа след изпълнение на корнер. Френският бранител се озова на правилното място в правилния момент, за да може да довкара кълбото в мрежата в добавеното време на първата част. Секунди по-рано обаче при борбата за високата топка Тило Керер очевидно играе с ръка в зоната на левия си бицепс. ВАР преразглежда случая и съдията Дейвид Куут потвърждава първоначалното си решение и голът е признат.

Какво казва правилника, както е разписан от IFAB (Международния борд на футболните асоциации)?

Нарушение е, ако играч:

  • Умишлено докосва топката с ръка. Например: Ако ръката прави движение към топката;
  • Докосва топката с ръка, когато крайникът прави тялото необичайно голямо. За такъв случай се счита, когато позицията на ръката не е следствие от движението на тялото на играча за специфичната ситуация;
  • Отбележи гол директно с ръка дори това да е случайно, включително от вратаря или веднага след като топката докосне ръката по случайност;

По последната точка бе направена най-скорошната корекция, тъй като през сезон 2021/22 се вземаше предвид и играта с ръка на хората, които доставят финалното подаване преди изстрела към вратата от голмайстора. Ако вземем това предвид за гола на Зума срещу Борнемут, тогава можем да заключим, че регламентът е спазен, колкото и нелепо да звучи това.

Маркъс Рашфорд пък видя по-рано своето попадение срещу Евертън да бъде отменяно, след като шпагатът на Джеймс Тарковски стана причина кълбото да се спре в зоната между корема и дясната предмишница на английското крило. ВАР тогава взе решение, че тялото на Рашфорд е неестествено голямо от позицията на ръката му и отмени гола.

Габриел Магаляеш от Арсенал на свой ред можеше да е щастлив в мача срещу Ливърпул, че очевидната му игра с ръка при единоборството с Диого Жота не бе отсъдена за дузпа. Бразилецът спря центрирането на своя съперник с лявата си длан, но съдиите прецениха, че движението е напълно естествено и ситуацията е в другия край на терена без да включва отбелязването на гол.

Новият регламент в най-общи линии иска да ни каже, че играта с ръка вече е позволена при един куп ситуации. Това обаче не допринася по никакъв начин за атракцията във футбола, а по-скоро служи за основание все повече хора да се гневят на решенията, вземани след разглеждане от видео-асистентите.

Имаме отлично действаща технология на гол линията, която може да ни покаже дали топката е преминала със 100% от обема си. Тестовете на полуавтоматичната система за засада изглеждат обещаващи и съвсем скоро нелепите чертежи по екрана ще останат в миналото в името на справедливостта. Но по отношение на докосванията с ръце нещата отиват от лошо към ужасно, макар до неотдавна единствената позволена игра с ръка да бе, когато крайникът е плътно прибран до тялото. Кое наложи тези интерпретации, едва ли някой някога ще може да ни отговори.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емили с тротинетката

    5 6 Отговор
    във футбола трябва да позволят хандбалните правила! не на ограниченията!!!
  • 2 Буха ха

    8 0 Отговор
    Кое наложи тези изменения? Че то е ясно, залаганията и възможността чрез тези и други правила съдиите да предрешат изхода от мача.