Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 16:28 891 0

Габриел Жесус поставя основите на един съвсем нов тип централни нападатели - дефанзивен тип

  • арсенал-
  • габриел жезус

Бразилецът може и да не е най-резултатният голмайстор в Арсенал, но работата му при отнемането на топката хвърля дебела сянка върху останалите нападатели във Висшата лига

Габриел Жесус поставя основите на един съвсем нов тип централни нападатели - дефанзивен тип - 1
Снимка: БГНЕС

Габриел Жесус без съмнение бе един от хитовете през лятото, когато премина от Манчестър Сити в Арсенал, но ето, че няколко месеца по-късно мнозина са готови да оспорят качествата му на централен нападател, въпреки титулярното място, което му осигурява Микел Артета. Каква е причината, сигурно се питате. Вярвате или не, бразилецът поставя основите на един съвършено нов тим централни нападатели - дефанзивни. Майкъл Кокс от The Athletic компилира няколко любопитни ситуации и статистики, които недвусмислено доказват, че №9 в състава на „топчиите“ предлага нещо изключително в момента.

Онези от вас, които са гледали дербито с Челси през уикенда, сигурно са останали доста отегчени от липсата на голови положения. Самият аз бях сред тях, но това не означава, че трябва да пренебрегваме работата на двата тима в отбрана, защото в неделния следобед видяхме някои страхотни тактически съревнования. Кокс обръща внимание на една конкретна ситуация - тази преди „артилеристите“ да стигнат до победния гол след корнер и неразбория в наказателното поле на „сините от Стамфорд Бридж“.

В 62' домакините опитваха да изнесат топката през централните си бранители. Тревор Чалоба комбинира с Тиаго Силва, докато Габриел Жесус е наблизо и опитва да упражни висока преса. Правилото до момента обаче задължаваше нападателите да застават между двамата защитници, за да отнемат опцията за повторно подаване помежду им. Така топката трябва да се придвижи към бека, към халфовата линия или да бъде пратена с дълъг пас напред. В масовия случай подобни действия изискват подкрепа от пресиращия тим с повече футболисти - крилото трябва да натисне крайния бранител, халфовете трябва да са по-близо до своите съперници, а централните бранители да са едновременно близо до нападателите и не прекалено далеч от своето наказателно, за да имат еднакъв шанс за успех при борба за висока топка и преследване на дълъг извеждащ пас. При ситуацията с Жесус обаче се забеляза разлика, която мнозина биха пренебрегнали с лека ръка. Той непросто застава между Чалоба и Силва, а скъсява дистанцията със своя сънародник, докато в един момент не го атакува и не му отнема топката. В онзи момент кълбото отива в Букайо Сака, той връща към Жесус, а Едуар Менди прави спасяване в корнер, за да може секунди по-късно от следващото положение да падне и голът.

Привидно ситуацията звучи като нещо извадено от контекста и по-скоро трябва да виним Тиаго Силва, че не се е отървал от топката по-рано. Жесус обаче стори същото и срещу Борнемут по-рано през кампанията във Висшата лига. В 71' при 0:3 за Арсенал той притисна по абсолютно същия начин Лойд Кели, спечели топката, подаде я към Мартин Йодегор, а след това сам получи възможност да стреля и да отбележи. ВАР обаче се намеси и откри засада при асистенцията на норвежкия плеймейкър. Това е причината тази ситуация да остана малко по-незабележима.

За пръв път нещо подобно бе демонстрирано от новия лидер в атаката на „лондончани“ в първия кръг от сезона срещу Кристъл Палас. Още в 4' той се пребори с Джефри Шлуп за едно спорна топка от Вилфред Заха, отне я, дриблира и едва не откри резултата още там.

Срещу Брентфорд пък едва не унижи капитана на съперника - Понтъс Йонсон, след като бранителят бе решил, че е обезоръжил опонента си в собственото наказателното. Той е свикнал в подобни ситуации офанзивните футболисти да се отказват и да оставят „черната работа“ на своите съотборници, но Габриел Жесус се втурна веднага по петите му в 86' при 0:3 за своя тим, с агресивно движение с десния крак си върна притежанието и след това едва не вкара нов гол за Арсенал.

Статистиката ни показва един още по-интересен прочит върху специфичните умения на Жесус. Оказва се, че той е върнал притежанието върху топката за своя тим в цели 18 ситуации. Това е със 7 повече от всеки друг нападател във Висшата лига от старта на сезона. В допълнение на това е допринесъл с още 6 пресечени подавания, което прави общо 24 ситуации, които са помогнали на Арсенал да стартира атаки благодарение на най-изнесения си в предни позиции футболист.

Агресивната му игра обаче има и своя негативен аспект. Габриел извършва и най-много нарушение сред колегите си нападатели в Англия. Той е направи 24 фаула и има 4 жълти картона, което го поставя под риск скоро да бъде лишен от състезателни права за една среща.

Има риск то цялата тази информация да предположите, че Габриел Жесус би бил по-полезен в халфовата линия, но друга статистика все пак доказва, че той си остава човек за атаката. „Деветката“ е фаулирана внушителните 36 пъти от противниците. За сравнение Иван Тони е втори в тази класация с 24 спечелени нарушения. Това се дължи не само на удивителната му техника, но и на умението да застава почти винаги между топката от съперника, когато ситуацията го изисква.

Традиционалистите във футбола няма как да не гледат критично най-вече върху факта, че Габриел Жесус няма отбелязан гол от 9 поредни мача във всички турнири. Все пак това би следвало да е основната роля на голмайсторите. Но динамиката на съвременния спорт изисква подобно нестандартни решения да бъдат част от арсенала на всеки един футболист и клуб, защото в противен случай съперниците лесно разбират какво е необходимо да правят, за да спрат даден нападател. Новата бразилска звезда на Арсенал е напът да революционализира поста на класическия реализатор, но само при условие, че започне отново да бележи ежеседмично и в същото време запази желанието си да печели топката възможно най-често за своя тим.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА