Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 09:18 1 853 1

Фенът, нахлул на Португалия - Уругвай: Бивш професионален футболист и рецидивист по терените

  • марио фери-
  • португалия-
  • уругвай-
  • футбол-
  • катар 2022-
  • мондиал 2022

Фери има богата история на нахлувания по време на футболни двубои

Фенът, нахлул на Португалия - Уругвай: Бивш професионален футболист и рецидивист по терените - 1

Фенът, който нахлу на терена на стадион "Лусаил" по време на мача между Португалия и Уругвай (2:0) на световното първенство, се оказа доста известен протестър. Това е италианецът Марио Фери. Той не за пръв път прави подобни протести на футболни мачове, но това е може би най-смелата му изява до момента.

Той е известен с прякора си "Ил Фалко" или "Фалконът", 35-годишният активист е бивш футболист, като е играл професионално в продължение на 9 години, а за последно е носил екипа на индийския Юнайтед Спорт Клуб. Първенството обаче бе прекъснато през март 2022 година заради пандемията от коронавирус и Фери се завърна в дома си в Пескара.

Фери има богата история на нахлувания по време на футболни двубои. През 2009 влиза на терена на мача между Италия и Нидерландия, като тогава настоява Антонио Касано да бъде повикан в състава за Световното първенство следващото лято. Това обаче не се случва.

Фенът, нахлул на Португалия - Уругвай: Бивш професионален футболист и рецидивист по терените

След това той присъства и на самото първенство в Южна Африка, като и там издига транспарант срещу селекционера Марчело Липи, след като Италия претърпява пълен крах. На въпросният транспарант пише: "Липи, казах ти".

Няколко месеца по-късно, през декември 2010 г., Фери има нова изява, като вече посланията му са по-политически. Той нахлува на терена по време на мача между Интер и Мазембе от Световното клубно първенство, с посланието "Освободете Сакине". То се отнася за иранеца Сакине Махамади Аштиани, който бе осъден на смърт с хвърляне на камъни, но впоследствие бе освободен през 2014 година след девет години в затвора със смъртна присъда.

През 2014 година на световното първенство в Бразилия той прекъсва мача от груповата фаза между Белгия и САЩ, издигайки транспарант с надпис: "Спасете децата във фавелите".

В последните месеци Фери се занимава с подпомагане на бежанците от войната в Украйна. Едно от посланията, които имаше по себе си при нахлуването на терена на стадион "Лусаил" бе именно в подкрепа на Украйна.

Междувременно пък халфът на Португалия Рубен Невеш защити Фери след мача.

"Ние всички го подкрепяме, както и посланията на тениската му. Надявам се нищо да не му се случи, защото разбираме причината да го направи, а смятам, че това се отнася за целия свят. Всички знаем нещата, които се случиха около това световно първенство и бе нормално да има подобен протест", смята Невеш.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 1 Отговор
    И знамето на 🌈 носеше.