Last news in Fakti

6 Декември, 2022 13:22 964 1

Кой ще е новия шеф на Ferrari?

  • ferrari-
  • формула 1-
  • спорт-
  • матиа биното

Оставката на швейцареца беше приета, но той ще работи до края на годината, а новият шеф на Скудерията трябва да влезе в длъжност на 1 януари

Кой ще е новия шеф на Ferrari? - 1
Снимка: БГНЕС

Кой ще е наследникът на Матиа Биното във Ferrari е една от основните теми в италианския спортен печат в последните две седмици. Оставката на швейцареца беше приета, но той ще работи до края на годината, а новият шеф на Скудерията трябва да влезе в длъжност на 1 януари. Проблемът е, че все още не се знае кой ще е той. От Маранело обаче обещаха, че до края на декември името му ще стане ясно.

Това дава много възможности за предположения и спекулации в италианските медии, да видим най-интересните от тях, както и кои са в групата на възможни наследници на Биното.

Почти сигурно е, че позицията на тим мениджър на Ferrari ще поеме настоящият състезателен директор Лоран Мекис. При Биното бившият служител на ФИА беше №2 в отбора и сега той ще получи още отговорности. Точно Мекис и Шарл Леклер ще представляват Ferrari на гала вечерта на ФИА в Болоня, където ще бъдат наградени шампионите на федерацията. Но пък утре е заседанието на Световния съвет на ФИА и на него за последен път Биното ще представлява Скудерията.

Главният изпълнителен директор на Ferrari Бенедето Виня е натоварен от Джон Елкан да води избора на наследник на Биното и за момента няма никаква информация как напредва този процес. Смята се, че фаворит остава шефът на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор, но групата на претендентите се попълни с някои много интересни имена.

Някои от големите шефове на Ferrari се е сетил, че в ралитата също се изграждат успешни моторспорт ръководители - Жан Тод е идеален пример за това, и така в полезрението на компанията попадна Андреа Адамо - колоритният бивш шеф на заводския отбор на Хюндай в Световния рали шампионат. Италианецът напусна Хюндай в края на 2021 година и е на пазара.

Друг сериозен претендент е Масимо Ривола - навремето той направи скоростна кариера във Формула 1 като от маркетинг специалист в Минарди израсна до тим мениджър и спортен директор на Ferrari. Но през 2016 той стана жертва на вътрешните политически битки в Маранело и напусна Скудерията. Сега Ривола е начело на програмата на Априлия в MotoGP.

Има и няколко екзотични предложения - Рос Браун, който се готви да се пенсионира и вече обяви, че се оттегля, бившият шеф на Пирели Моторспорт Пол Хъмбри и дори бившата шефка на Заубер Мониша Калтенборн.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор
    Ферари грам мозък нямат, точно Мекис трябваше пръв да хвръкне!