Last news in Fakti

19 Януари, 2023 09:34 1 112 0

Заформя ли се скандал със спортист с увреждания за 2022 година?

  • спортист на годината-
  • весела лечева-
  • спорт-
  • георги иванов-
  • ммс-
  • бст-
  • гала на шампионите

Тук целта не е да противопоставяме отделни състезатели, а да разберем каква е причината ММС да не стои зад автентичното "Спортист на годината" от 1958 г., а да организира "Гала на шампионите"

Заформя ли се скандал със спортист с увреждания за 2022 година? - 1

Странен казус заформи ММС и БСТ на наградите за най-добрите спортисти и треньори за 2022 година. Церемонията „Гала на шампионите“, която се явява нещо като алтернативна анкета на "Спортист на годината", противопостави двама от спортистите с увреждания.

В традиционната анкета, в която участие вземат спортните журналисти, за "спортист за хора с увреждания на България за 2022 година" №1 стана Георги Иванов с 250 т.. Тук е моментът да подчертаем, че "Спортист на годината" е анкета от 1958 година.

В същото време ММС и БСТ организираха „Гала на шампионите“, в което номинациите бяха направени от комисия, с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия. Те избраха за най-добър спортист с увреждания на България 2022 г.“ Панайот Димитров – сребърен медалист в турнира по борба на 24-те Дефлимпикс Игри. Той е с увреден слух.

На церемонията „Гала на шампионите“ Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха най-успешните спортисти и треньори за 2022 г. със статуетки и парични премии на обща стойност 160 000 лева.

Трябва да се отбележи, че паричните награди в двете анкети са доста различни, в полза на тази на ММС.

Тук целта не е да противопоставяме отделни състезатели, а да разберем каква е причината ММС да не стои зад автентичното "Спортист на годината" от 1958 г., а да организира "Гала на шампионите". На този и други въпроси отговор търси и избраният по традиционния начин (с гласовете на спортните журналисти) Георги Иванов.

Самият той с пост във Фейсбук реши да вземе отношение по казуса, като използва думите на своя треньор.

Ето какво написа Георги Иванов в профила си в социалната мрежа, без редакторска намеса:
Аз ще споделя думите на моят треньор и отново ще остана безмълвен....
Оказа се, че според журналистите Георги Иванов e спортист за хора с увреждания на България за 2022 година. Той е избран при официално гласуване в автентичното издание на "Спортист на годината", което започва през 1958 година.
За Министерство на младежта и спорта е Панайот Димитров, който е с увреден слух. За мен произлизат следните логични въпроси:
1. Защо ММС като висш орган на спорта в България не стои зад автентичното "Спортист на годината" от 1958 г. А организира Гала на шампионите?
2. Кой определя призьорите в "Гала на шампионите"? Има ли комисия, която гласува за спортистите? Можем ли да видим, кои са гласувалите?
3. Защо спортисти с двигателни увреждания, спортисти с нарушен слух, а може би и спортисти от групата на спешъл олимпик са поставени под общ знаменател, а именно спортисти с увреждания.

Ще задам тези въпроси и още няколко към Министъра на спорта г-жа Лечева официално още утре.

Поздравявам всички наши шампиони! И им желая през 2023 да надминат и най-смелите си мечти!

А на Георги Иванов само ще кажа! Твоето име остава в историята като "Спортист на годината" в автентичното издание от 1958 до днес! Лично се ангажирам да получиш същата символична сума, която всеки един от спортистите получи днес от ММС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА