Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 10:30 3 074 31

САЩ няма да подкрепи инициативата за бойкот на Украйна за олимпийски игри в Париж

  • карин жан-пиер-
  • сащ-
  • украйна-
  • спорт-
  • олимпиада в париж-
  • олимпийски игри-
  • париж

Международният олимпийски комитет обяви, че може да допусне спортисти от двете държави да се състезават във френската столица, но под неутрален флаг, а не с националните им знамена и символи

Украйна получи отказ за подкрепа от страна на САЩ, който е най-голямата опора на украинците от началото на военните действия на територията на страната след нахлуването на руската армия преди почти една година.

Американците доставят, оръжия, финансови средства и други помощи. Те обаче няма да подкрепят инициативата на Украйна за бойкот на предстоящите през следващата година олимпийски игри в Париж, ако в тях бъдат допуснати представители на Русия и Беларус.

Както е известно, Международният олимпийски комитет обяви, че може да допусне спортисти от двете държави да се състезават във френската столица, но под неутрален флаг, а не с националните им знамена и символи.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обяви, че неутралният флаг дава абсолютна гаранция, че спортистите не участват като представители на Русия и Беларус. Олимпийският и параолимпийски комитет на САЩ (USOPC) също подкрепи участието на състезателите от двете държави на Олимпиадата под неутрален флаг и без национални химни.

„След като изслушахме позициите на мнозина спортисти и организации от цялата територия на САЩ, осъзнаваме истинското желание на всички да се състезават срещу най-добрите, но при условията, че може да бъде гарантиран феърплей. Ние ще окуражим МОК в намерението си да допусне участие на представители на Русия и Беларус, но само под неутрален флаг и с минало, което е чисто от употреба на допинг. Ако тези условия бъдат спазени, тогава олимпийските идеали ще бъдат спазени“, обяви президентът на USOPC Джийн Сайкс.

Шефът на Канадския олимпийски комитет Дейдид Шумейкър заяви, че неговата организация ще подкрепи решението на МОК да допусне руснаци и беларуси при определени условия.

Полша, Естония, Литва и Латвия застанаха зад призива на Украйна за бойкот на олимпийските игри, ако в тях под някакъв претекст бъдат допуснати участници от Русия и Беларус. Швеция и Финландия се очаква да се присъединят към същата позиция.

На 10 февруари в Англия ще се проведе среща на спортните министри на европейските държави или представители на организациите, отговарящи за спорта в тях, където ще бъде дискутирана съвместна позиция за решението на МОК да допусне спортисти от Русия и Беларус до участие на олимпийските игри в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така така

    62 6 Отговор
    Почват да се отричат от укрите лека по лека.

    Коментиран от #27

  • 3 Студопор

    68 6 Отговор
    Ако наистина искат да има "феърплей", то тогава и Украйна трябва да се яви без знаме, химн и символи. В противен случай, това не е никакъв феърплей, а отявлена дискриминация.
    Лично аз дори не бих кандидатствал за олимпийските игри, ако бях на мястото на Русия и Беларус. Дори ще е по-добре, ако си организират техни еквивалентни състезания. 100% след години останалите държави ще им се молят да бъдат допуснати до тях.

    Коментиран от #10, #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петър

    5 10 Отговор
    Знаете ли защо, националния отбор по волейбол на САЩ не участва на олимпийските игри в Москва през 1980 година?
  • 7 Някой

    24 1 Отговор
    " упора" Авторът сериозно ли смята, че това е правописът на думата?
  • 8 Няма смисъл да се ходи

    44 2 Отговор
    На тези игри. Зелен ски ще спечели всички медали. Както на евровизия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 6уртъу

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    Най-просто казано хората участващи под "неутрален флаг и без химн" по разни състезания не са никак уважавани из Русия...
    Лично съм бил един от организаторите на няколко да ги наречем "големи спортни празника" в Русия и първият път бяхме поканили 2-ма от тея участвали и дори станали шампиони с "неутралният флаг и без химн"- публиката ги посрещна толкова "неутрално", че се чуваха не малко освирквания и доста цветисти изрази... В общи линии тяхната поява развали кефа на всички... После и в медиите ни сипаха с големият черпак що сме поканили такива предатели...
    В момента унижението "неутрален флаг" си го причиняват само 2 типа спортисти- начинаещи които имат нужда от такива участия за да добият опит и такива в края на кариерата си за които всяко голямо състезание може да е последно... Разбира се има и едни продажници които правят всичко за едни пари, но те винаги са си били предатели и са играели по чужда свирка...
  • 11 ДИД

    33 2 Отговор

    До коментар #9 от "Солей":

    А пък украинските да подпишат декларация, че не подкрепят и ще се противопоставят на фашистката политика на правителството си.

    Коментиран от #15

  • 12 Петър

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Солей":

    Да бе, Джокович не се "ваксинира" нарочно, напук на всички западни държави и загуби милиони пари, но си запази достойнството, а руските и беларуските спортисти ще подписватдекларация заклеймяваща руската незаконна окупация на Украински територии, така си говориш.

    Коментиран от #14

  • 13 Олимпиада

    29 2 Отговор
    Фашиска олимпиада на която ще допуснат фашиска окрайна и фашистите им спонсори да се състезават хахаха...
  • 14 Солей

    4 24 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    Явно не правиш разлика между решение засягащо собствения ти избор, и това засягащо други хора. Джокович не се ваксинира, защото мислеше, че това му вреди (или там каквито убеждения по въпроса е имал), а не защото принципно е наясно с това какво прави здравната политика с вакиснациите. Декларациите са заемане на позиция по въпрос, който ПРЯКО каса това дали и защо се състезават от името на дадена държава. Много е просто - ако откажат да подпишат такива, значи подкрепят режима на Путин, а такива хора е недопустимо да участват на такъв форум.

    Коментиран от #24

  • 15 По Павлов

    3 23 Отговор

    До коментар #11 от "ДИД":

    "И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския  човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите." (За първи път публикувано в списание "Звезда" през 1927 г.).
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо

    30 4 Отговор
    Украйна е разорена и въпреки това плаща за оръжие. С кои пари? С дарените от ЕС. Кой ги взима? САЩ.

    Коментиран от #23

  • 18 мучо

    16 2 Отговор
    тази тъмничка лесбийка, както тя самата се представи при встъпването си в длъжност, съобщава много важни новини...
  • 19 Търпин

    13 3 Отговор
    САЩ май поумняват?
  • 20 Реципрочно

    20 2 Отговор
    САЩ и Украйна на Олимпиадата също трябва да се състезават под неутрален флаг, защото едните предизвикаха войната, а другите се бият за тях! Факт, без значение дсли някои хора си затварят очите за него!
  • 21 Украинка

    12 3 Отговор
    Не ми се вярва руски спортисти да се състезават като неутрални, те имат гордост, не като бандеровци
  • 22 Бай Яни

    1 16 Отговор
    Пълни глупости ,пропаганда москалска. Точно Ясно о категорично вчера го заявиха че САЩ и Англия подкрепени също от Канада ще боикотират решението да се допускат каквито и да е русски спортисти на олимпиадата. Март пак ще заседават тези от МОК да се реши въпросът по казуса .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тъпан

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Солей":

    Вместо 5кръга печупенКръст да постнат за лого в подкрепа наОкраинците
  • 25 Инна

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    2-годишната дисквалификация на руския спорт приключи на 17.12.2022 г. С други думи, на 17 декември 2022 г.дори трябваше да върнем знамето и химна.

    През пролетта на 2022 г., поради специална операция, нашият спорт (а също и беларуският) беше напълно забранен. Инициативата на Международния олимпийски комитет (МОК) има препоръчителен характер.
    Руските спортни служители възнамеряват да се обърнат към Спортния арбитражен съд (0), тъй като действията биха могли, може не се основават на закона.
    Олимпийският съвет на Азия отправи покана към Русия и Беларус да участват в някои азиатски игри, които ще се проведат в китайския Хангжу през следващата есен.

    Коментиран от #26

  • 26 Инна

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Инна":

    изменение :
    Олимпийският съвет на Азия изпрати покана до Русия и Беларус да участват в деветнадесетите Азиатски игри, които ще се проведат в китайския Хангжу следващата есен.
  • 27 катран

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Така така":

    укроподводница започва да потъва...защо ли? скоро всичко ще приключи..без упойка няма как да се мине..ще боли..А преди 2014г. всичко беше ОК..докато едни кукли не решиха да правят революция в укропия..еми резултата е ясен..
  • 28 Админ

    8 2 Отговор
    Русия е велика страна и винаги ще бъде така
  • 29 Е добре де

    6 0 Отговор
    Ама аз не мога да разбера, как така в гласуванията в ООН не могат да съберат мнозинство срещу многобройните държави в Азия, Африка и Латинска Америка, но иначе се налагат в мондиалите да забраняват руското знаме и химн, в който впрочем нито се подканя към джихад, нито към войни, нито дори към революция.
  • 30 Антикомунист

    0 6 Отговор
    Стига с тези либерални западни ценности и морал, нали точно това използват държави като русия, иран северна корея за провеждането на пропагандата си и тероризма си.
  • 31 Анонимен

    1 0 Отговор
    Русия и Беларус, би трябвало да бойкотират олимпийските игри заради,тази явна дискриминация.А то не се знае до 2024 дали украинската държава няма изчезне и де юре след като де факто се дави.