Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 12:15 3 289 7

Специален ден за Валери Божинов!

  • валери божинов-
  • футбол-
  • рожден ден-
  • добруджа

Роденият в Горна Оряховица футболист направи запомняща се кариера

Специален ден за Валери Божинов! - 1

Бившият национал Валери Божинов празнува своя рожден ден днес. Той навършва 37 години.

Роденият в Горна Оряховица футболист направи запомняща се кариера. Той първоначално преминава през школите на Марица (Пловдив), Локомотив (София) и Добруджа, а на 12-годишна възраст отива в Малта и тренира за Пиета Хотспърс. На 14 години талантът му е забелязан от спортния директор на Лече Панталео Корвино, който го привлича в италианския клуб. Само година по-късно Валери дебютира за "жълто-червените" в Серия "А" на 15-години и 11 месеца, което го прави най-младият чужденец играл в Калчото.

Впоследствие Божигол преминава през Фиорентина и Ювентус, а през 2007 година Манчестър Сити плаща 4,1 млн. паунда, за да го вземе в редиците си. Периодът му при "Гражданите" обаче е изпълнен с контузии, които не му позволяват да се наложи в състава и той е пратен първо под наем, а след това с постоянен трансфер в Парма. След това Божинов носи и екипа и на португалския гранд Спортинг (Лисабон), а впоследствие кариерата му преминава отново през Лече, Верона и Виченца.

Валери за пръв път в кариерата си се завърна в България през 2014 година и облече екипа на Левски, като бързо се превърна в любимец на публиката на "Герена". Впоследствие той още два пъти се завръща на "Георги Аспарухов", като междувременно носи екипите и на Тернана, Партизан (Белград), Мейджоу Хака, Лозана, Риека, Ботев (Враца) и Пескара. През миналия сезон бе част от Септември, а наскоро се присъедини към щаба на Добруджа, където ще бъде играещ треньор.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валерко

    19 1 Отговор
    Рождения ден си е най обикновен ден само,че рожден.
  • 2 Теле

    2 1 Отговор
    Да не би да вдигнал старата ф-ка
  • 3 Божи Гол

    13 0 Отговор
    "Човек само когато знае кво му е, само аз си знам кво ми е"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Винкело

    10 2 Отговор
    Ква "запомняща се кариера" бе, той самин не може да запомни през кои отбори е минал.
  • 6 Данчо

    9 2 Отговор
    За жалост запомнящото се от Валери не се е случвало на футболния терен!
  • 7 И да триете, и да не триете

    5 0 Отговор
    Факт е, че украинките са обърнали инстаграмите си на порносайт. Ся, драга редакцийо, на по-луди и от тия в Карлуково ли ще се правим. Засрамете да лъжете вече.