Last news in Fakti

17 Април, 2023 10:31 58 999 53

Жесток удар за България

  • българия-
  • футбол

3-кратният шампион на Европа се брани у дома срещу Люксембург...

Жесток удар за България - 1
Снимка: БГНЕС

1:0 срещу Западна Германия, разгроми с по 3:1 срещу Испания и Франция, класика срещу Съветския съюз 3:0 в полуфиналите. И епична титла след 1:1 в редовното време и продълженията и хвърляне на монета във финала срещу Източна Германия.

Ето така България става европейски шампион до 18 години по футбол на първенството през 1969 година в Източна Германия.

"Лъвчетата" са три пъти шампиони на Европа във форумите до 18-годишна възраст. През 1959 година първенството е в България и също побеждаваме редица грандове. Ликуваме с титлата и през 1974-а.

Шампионатът в тази възрастова група вече се провежда с играчи до 19-годишна възраст.

В последните пресявки за ЕП до 19 години по футбол се препънахме в началото на квалификациите. Ключово се оказа домакинско равенство срещу Люксембург, при което гостите изпълниха 7 корнера срещу 1 за "лъвчетата".

България има 4 влизания поред в Топ 16 на Мондиали за мъже. Същевременно този век още не сме участвали на Световно по футбол. Логично е да очакваме успехи за "А"-тима ни, ако имаме хубави класирания при юношите.
Не изглежда реално да смятаме, че настоящите поколения са толкова по-малко добри спрямо предишните на футбол.

Май от футболни тигри се превръщаме в чухуахуа във футболната игра. А понеже сега е модерно да се дават оценки, или сам определен човек да си поставя някакви цифрички за работата.

Без да навлизаме в конкретика за дадена институация. Бих си позволил скромно и смирено да поставя Слаб 2 по шестобалната система на сътрудничеството между Българския футболен съюз, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието в насока футбол.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 85 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    93 10 Отговор
    Спорт и постижения имаше по мое време. Сега само перете пари.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Странно

    16 11 Отговор
    .. че автора не е използвал най-големите ни успехи във футбола и то при мъжете, за да си конструира аргумента. Или не е странно?
  • 3 Перуката

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    Така си е.
  • 4 Странно

    18 41 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    И колко пъти станахме 4ти в света на световно първенство по футбол "по твое време"?

    Коментиран от #6, #20, #27, #39

  • 5 Дааа

    42 1 Отговор
    След 1994 год., само затъваме заради тея който издигнаха, но и свалиха футбола за дълги години, само да са на власт и почиващи н стара слава отдавна превърнала се в проблем. Но и англичанина не става, след като отказа да играе за националния... вредно било за имиджа.

    Коментиран от #9

  • 6 Хаха

    55 6 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Тия дето станаха четвърти, по кое време станаха футболисти, че нещо не се сещам.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Странно

    28 29 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Станаха футболисти като отидоха да се научат как да играят сериозен футбол: когато отидоха в отбори като Барселона, Щутгарт, Айнтрахт, Рапид, Хамбургер, Селта и т.н. Я ми припомни, колко български футболисти имаха възможност да съберат такъв опит при "Тато"?

    Коментиран от #8, #28, #43

  • 8 Знаещ

    34 3 Отговор

    До коментар #7 от "Странно":

    Сега всеки може да играе където си иска, СТИГА ДА ПОКАЖЕ КАЧЕСТАВА! А резултатът - изключителен успех срещу отбора на Гибралтар...

    Коментиран от #12

  • 9 АМАН БЕЕ..

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    1994 ТА 1994 и сме станали четвърти, я поглвднете хораъа , хваялят ли се с такива постижения
    Играят и пазят имиджа си. КОЙ ОТ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ се интересува какво е било в 1994та, нали гледат футбол всяка вечер, ами последното световно, никому неизвестни фуболни сили играят истински борбен футбол.
  • 10 И футбола

    27 2 Отговор
    Ни е както държавата , без посока
  • 11 БАЙ ДАНЬО

    28 2 Отговор
    Кво да кажа, хубаво е да си спомняме за 1994 година, но прекаляваме, Да видим на колко световни първенства не сме присъстали, ами европейски,... ами във фази на други първенства., същото е и с юношески и девически отбори
    Но за какво да спорим и да се обиждаме из форумите,когато 2/3 в съставите на клубните отбори са чужденци, наемници., както е модерно да се казва

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Странно

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    Може, но тогава онези момчета бяха ГЛАДНИ - в буквалния и преносния смисъл - бяха гладни, щото живееха като бачкатори в соца и гладни, щото искаха да се доказват в страните, където се играеше истиснки футбол. ЗАТОВА постигнаха такива неща. Днешните ни футболисти са презадоволени, затова нищо не могат да постигнат.

    Коментиран от #16, #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Странно

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ ДАНЬО":

    Аз ще ти кажа защо са чужденци и всичко си е наш проблем: 1) защото футболните босове перат парите на мафията и ченгетата от ДС. Затова и са несменяеми. Трябва да се купуват "скъпи" чужденци, и после да ги продадат евтино. Едни пари са се завъртяли през пералнята 2) връзкарите ДЮШ изместват истински кадърните момчета, които просто не получават шансове 3) футболистите са НАСЪРЧАВАНИ да се занимават с неща, които категорично не са им работа и то от шефовете им
  • 16 Изумително е

    33 2 Отговор

    До коментар #12 от "Странно":

    Грешно разсъждаваш!И Меси е презадоволен но наближава 40 и играе като лъв! а РОНАЛДО СИГУРНО Е БЕДНЯЧЕ И СЕ ДОКАЗВА НА 40! Тук проблема ни е че не стават футбилисти деца с умения и характер а връзкарите на разни перуки и алкохолици!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Странно

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Изумително е":

    "Меси е презадоволен но наближава 40 и играе като лъв! " Обаче Меси идва от бедна държава и много добре знае какво е да няма. Даже е ангажиран с такива каузи, докато българските "звезди" са "ангажирани" с това с коя плеймейтка да ги снимат и гледат много много да не мислят. Това е разликата. И аз съм го изброил това с връзкарите сред причините за нещата, но това пак си идва от нас, не са ни виновни "чужденците", "Запада", "ООН", "ЕС", САЩ" или "Дядо Коледа".

    Коментиран от #40

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Тошо

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Е това поколение, което стана четвърти в света, всичките бяха подготвени в школите по мое време и Лечков, Стоичков, Балъков и всички до един . Сега няма такива школи.

    Коментиран от #23

  • 21 Коментар

    2 6 Отговор
    Леле!Това е от ерата на динозаврите...
  • 22 Корупция означава "вмирисано, развалено"

    17 0 Отговор
    Всички мачове се плащат. Корупцията и зиналите гърла на върховете премахнаха мотивацията на футболистите да играят сърцато и да се борят за победа - те знаят, че каквото и да направят, резултатът е предупределен с пари. Ако не се изкорени корупцията и да се изхвърлят корумпираните съдии и съдийски наблюдатели, да им се забрани изобщо да стъпват на мачове, дори само като зрители, българският футбол ще продължи да бъде мъртъв, какъвто е сега. Друга истина няма. И всички я знаем.
  • 23 Странно

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Тошо":

    ... че предните поколения, които пак бяха подготвени в същите школи, нямаха такива успехи.Би трябвало, ако школите бяха причината, да сме пълни със полуфиналисти и финалисти на световни първенства през комунизма, а то няма един.

    Коментиран от #42

  • 24 Социалист

    21 1 Отговор
    През социализма, Коко пъти ЦСКА отстранява грандове европейски шампиони и то не минали а настоящи като Аякс, Ливърпул и Нотингам Форест. Дори и провициално отбори като Марек се представяха добре . През 70-те години Марек би с 2:0 Байерн и само големия късмет и намесата на съдията попречиха да не стане 3:0 и да го отсртрани, като Байерн беше със супер звезди като Брайтнер, Руменигр, Хьонес и да не изброявам.

    Коментиран от #25

  • 25 Странно

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "Социалист":

    Бъркаш епохите. Тогава, когато тези неща са се случвали, футбола в тези държави е бил на практика хоби, докато в България държавата е наливала пари за "престиж". Голмайстора на Бундестима, Хорст Хрубеш е бил ... зидар, преди да се преквалифицира във футболист. Впрочем, и ЦСКА е бил Ливърпул в "новата" н история, голям праз.

    Коментиран от #32, #36

  • 26 45666

    4 1 Отговор
    Мисирка
  • 27 Хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    1994 година.това са мои възпитаници,аз ги създадох,аз ги тренирах.друго да питаш.
  • 28 Какъв

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Странно":

    Опит те гони.тези станаха футболисти тука в НРБ.както и много други преди тях.

    Коментиран от #30

  • 29 Просто

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Странно":

    Се залъгваме със тази1994.ние никога не сме били някаква сила във футбола.не можем да играем тази игра,факт.
  • 30 Странно

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Какъв":

    Пак да питам, щом като сме имали толкова силни школи през комунизма, и опита придобит в западни клубове не е играл важна роля, колко полуфинала на световни първенства достигнахме до 89та?

    Коментиран от #33, #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хохохо

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Странно":

    Значи Ръш,Гробелар,Румениге,Платини,Кройф,Сунес.,това са бармани строители и зидари??? Не го знаех.

    Коментиран от #34

  • 33 Казвам ти

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Странно":

    Във футбола трябва и късмет ,а това поколение имаше много ооо късмет.ама многооо.
  • 34 Странно

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хохохо":

    Какъв Ръш те гони? На Ръш кариерата му ЗАПОЧВА, когато ЦСКА празнува най-големите си успехи срещу Ливършул. И нещо съм забравил за големите успехи на българските футблисти срещу Платини и Кройф, но ако искаш припомни ми, кога са се състояли.
  • 35 Просто

    5 2 Отговор
    Цска-аякс НРБ-франция в Аякс е цялото поколение на Кройф със Крила.във Франция топ поколението на Платини, заедно със него. Спорим за глупости.
  • 36 Спомням си това време

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Странно":

    В големите западни първенства всички бяха скъпоплатения за разлика тук от БГ. Просто тогава допускаха не повече от двама чужденци в отбор. В Реал Мадри в началото на 80- те имаше само двам германци, Щилике и Шустер, така беше и другите големи отбори, в Ювентус бяха Платини и Бонек, и всички бяха скъпоплатени.

    Коментиран от #37

  • 37 Странно

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "Спомням си това време":

    Малко "спомените" ти са поизбледняли. Бъркаш зараждането на големите трансфери със статуса на футболистите. Преди да започне да играе за Байерн, Румениге учи за .... банков чиновник. Герд Мюлер е бил заварчик. Хорст Хрубеш - зидар. Дори и първите наистина мегазвезди на европейския футбол са били всичко другол но не и истински професионалисти. Кройф е легендарен с това, че преди мач е пушел и .... пиел бира. По това време комунистическите държави използваха спорта като средство за "демонстрация" на "успехите" на режима и всеки мач със западни отбори се третираше като национален въпрос със съответната подготовка. Гунди и Котков бяха звезди в нашето общество, с привилегии, за които нормалните българи можеха само да мечтаят.
  • 38 БАТ МИТКО

    11 1 Отговор
    ДО 7.ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО ГИ ВЗЕМАХА В ЗАПАДНИ ОТБОРИ,ЗАЩОТО В БЪЛГАРИ ПОКАЗАХА КАЧЕСТВА И ИДВАХА ДА ГИ НАБЛЮДАВАТ,А СЕГА....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Иво

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Странно":

    Колко наближава Меси.
  • 41 Ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Странно":

    Кое му е странното?Всичко 1994 г.се случи благодарение на спортните школи,военното първенство и училищни съзтезания преди 1989 год .Инерция се нарича.

    Коментиран от #46

  • 42 Обаче

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Странно":

    Обаче имаме сребърен и бронзов медал от олимпийски игри.Три пъти сме европейски шампиони за младежи .Лесна работа беше да се класираме за световно първенство при това само с 16 участника от цял свят .А днес гледаме всичко отдалече и при 32 отбора на световно по футбол.Анадънму?

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Великденче

    6 0 Отговор
    Запълнихте ли запасите с нитрати братя българи.
  • 45 Странно

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Обаче":

    Пак не прочетох отговор на въпроса си, а не би трябвало да е трудно да ми отговориш. Вместо това ми разказваш за турнири без никаква значимост за големия футбол.
  • 46 Странно

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ха ха":

    Пак не прочетох отговор на въпроса си, а е доста ясен. Или тая "инерция" се случи по една случайност ТОЧНО когато български футболисти можеха да отиват в големи западни клубове? Много удобно "съвпадение" е това.
  • 47 Винкело

    11 1 Отговор
    Наши дни. ЦСКА започва срещу "Левски" без нито един българин в състава. Там пък са двама.
  • 48 Именно

    3 0 Отговор
    Поредният проспал последните 30 години
  • 49 Запознат

    10 0 Отговор
    Имаме прекрасни деца и юноши във всички спортове но те не играят защото клубовете се нуждаят от пари и си ги набавят от родителите им. Тоест които плаща играе ,този които не може да плати седи на скамейката и ако много си отваря устата е изгонен от клуба . Това е грозната истина за Българския футбол и всички го знаят. Кражби и корупция. Качествените спортисти се унищожават ,а тези които немогат си плащат за да компенсират . Срам.
  • 50 Някой

    10 2 Отговор
    Сегашните младежи за нищо не стават. Трябва да се върне начина на обучение от времето на Тодор Живков. Затова 1994 станахме четвърти защото те бяха от старата школа.
    Сега има само функционално неграмотни. Дай им тик ток,трева,наркотици,алкохол...
  • 51 замислете се

    7 1 Отговор
    за това ще си говорим вече на маса, ако има останали жива такива. От преди 50 години и най - много 94та. Нищо повече.
  • 52 Дамян

    1 0 Отговор
    Докато има свръх малоумни комунисти вярващи,че правешкият цървул е направил нещо за българският футбол ще сме на това дередже.Той и роднината му наследник боко сигурно направи много за футбола?Разкарваше бистришките тигри с правителственият самолет.
  • 53 Ива

    0 0 Отговор
    Чудесно заглавие,все едно е обявена война на държавата ни,кой ви учи да поднасяте информация...Ще тръжните от 1959 г за успехи да говорите,сега няма спортни постижения,особено в колективните спортове,няма масов спорт,за да поддържате елита,за да подбират играчи....