Last news in Fakti

29 Април, 2023 22:56 1 694 3

14-ата партия за световната корона по шахмат завърши реми

  • световна титла-
  • реми-
  • непомнящий-
  • русия-
  • китай-
  • шахмат-
  • лирен

Новият шампион ще бъде определен в тайбрек

14-ата партия за световната корона по шахмат завърши реми - 1
Снимка: БГНЕС

14-ата партия за Световната шахматна корона между руснака Ян Непомняшчи и Дин Лирен (Китай) завърши реми на 90-ия ход. Последната партия стартира от равенство 6,5:6,5, а както се знае за шампион ще бъде обявен този, който първи достигне до 7,5 точки. Но след днешното реми общият резултат стана 7:7 и световният шампион ще бъде определен в тайбрек, който ще се играе утре.

Китайският шахматист беше с белите фигури, но не успя да се възползва от това, като дори изоставаше в контролното време. Двамата шахматисти размениха дамите още преди 20-ия ход, а след това нито един от тях не успя да вземе надмощие. Съвсем накрая след последната размяна на останалите топове двамата се съгласиха на реми.

До момента всеки от двамата претенденти за световната титла спечели по три партии. Сега те ще се подготвят за утрешния тайбрек, където ще се изиграят четири партии с контролно време 25 минути плюс 10 секунди на ход. При ново равенство ще се играят две блиц-партии с контролно време от 5 минути и 3 секунди на ход. При ново равенство следват две подобни партии с по 5 минути контролно време. Правилникът предвижда една или няколко блиц-партии при ново равенство, но вече с контрола от 3 минути и 2 секунди за ход – до определяне на победителя. Преди всеки кръг от тайбрека ще се тегли жребий кой шахматист с какъв цвят да играе.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    Браво
    Шахматът е Интилигентен Спорт
  • 2 БАНко

    7 4 Отговор
    УРСУСЪЛА НЕ Е МОГЛА ДА ОПРЕДЕЛИ ШАМПИОНА ЧРЕЗ САНКЦИИ !!!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Доста безхаберно сте коментирали тази партия.Да реми,но китаеца пак се гърчеше.........играха и двамата доста безхаберно.12.Кг5??накрая се спеси в топовен ендшпил без пешка и доказа аксиомата.Повечето топовни ендшпили завършват реми.Гледах ги в интервюта след партията и двамата са гроги и според мен не е коректно да карат някой да говори англосакски,ако не му е матерен език и няма предпочитания към него.Ако китаеца не бе ръгнал по пътя на КГ5.....руснака щеше да се гърчи!Лошо впечатление ми направи играта в тъпо реми на руснака.......все пак се играе уж мач за световна титла ,а не блиц в градинката пред Народния театър!