Last news in Fakti

23 Октомври, 2013 20:12 5 076 0

Гълъбин Боевски се прибра в България - Обновена 23.48 ч.

  • гълъбин боевски-
  • кокаин-
  • бразилия

В сряда  в 14 часа Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж, предаде БНТ.

Гълъбин Боевски си е тръгнал от Бразилия вчера с временен паспорт от българското посолство, съобщи bTV, позовавайки се на информация на Външно министерство.

Боевски е отпътувал вчера от Бразилия за Париж.

В момента Външно министерство очаква доклад по случая от посолството в Бразилия.Гълъбин Боевски си е тръгнал от Бразилия вчера с временен паспорт от българското посолство, съобщи bTV, позовавайки се на информация на Външно министерство.

Боевски е отпътувал вчера от Бразилия за Париж.

В момента Външно министерство очаква доклад по случая от посолството в Бразилия.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред БНТ неочакваното завръщане на Гълъбин Боевски. Той беше категоричен, че българското обвинение няма нищо общо с прибирането на Боевски в България.

Цацаров добави, че не му е известно да е имало някакви съвместни действия или актове на български и бразилски власти, следователно това може да представлява едностранен акт от страна на бразилските власти.

"Самият факт, че се е завърнал в България на Летище София и е преминал границата, означава, че го е направил с редовни документи. Българската прокуратура не е инициирала каквито и да е действия за трансфер на осъдено лице, което всъщност означава процедура, в резултат на която осъденият доизтърпява или изтърпява наказанието в страната, на която е гражданин", добави още главният прокурор Сотир Цацаров.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор.

През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести.

Гълъбин Боевски е световен и олимпийски шампион на България по вдигане на тежести. По време на процеса срещу него за наркотрафик той постоянно твърдеше, че е невинен и деветте килограма кокаин са сложени в куфарите му без неговото знание.

Днес на летище София Боевски просто се качи в такси пред слисаните погледи на всички и замина в неизвестна посока.

В Министерството на правосъдието няма постъпило искане за изтърпяване на наказанието на Гълъбин Боевски на българска територия.

Това съобщиха от кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на Боевски. От ведомството заявиха, че не могат да коментират завръщането на атлета в България.

Гълъбин Боевски може да си е дошъл по Конвенцията за упойващите вещества, по която България и Бразилия са членки.

В момента тя е единственият възможен начин осъден за наркотрафик в Бразилия българин да се прибере в родината си. Но не да бъде освободен, а да бъде трансфериран за доизлежаване на присъдата си.

Адвокатът му Константин Симеонов също отказа да даде подробности. Той добави пред "Труд", че завръщането на Боевски станало по легален начин, както и че само клиентът му може да обяви какво се е случило и ако желае, ще даде пресконференция.

Най-вероятно става въпрос за предсрочно освобождаване. Преди дни бразилските му адвокати обявиха, че ще използват последната си възможност да обжалват присъдата пред Бразилския федерален върховен съд.

До късно тази вечер Боевски не бе открит за коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА