Last news in Fakti

21 Август, 2023 18:51 3 024 28

ММС с позиция след среброто на Нургюл

  • шахмат

"Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите"

ММС с позиция след среброто на Нургюл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на младежта и спорта излезе с открито писмо до медиите, в което обяви, че няма да се меси в спора между шахматните федерации в България, но смята за неблаготворно разделението в шахматната общност.

През последните години различни шахматни деятели опитват да застанат начело на спорта в страната, като в момента има поне пет организации, които претендират да бъдат носители на лиценза, връчван от ММС.

Позицията на министерството дойде минути след приключването на финалния тайбрек на Световната купа за жени в Баку, в който 20-годишната българка Нургюл Салимова отстъпи на рускинята Александра Горячкина, предава БТА.

Ето и какво заявиха от ММС:

"Успехът на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан, е пореден изключителен за българския шахмат. Това е спортно постижение, което утвърждава авторитета на България в световен мащаб и издига престижа на страната ни.

Спортните постижения на Нургюл Салимова, освен повод за радост, отново поставят в центъра на вниманието системните проблеми в българския шахмат.

Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи. Министър Илиев поздравява Нургюл за призовото ѝ класиране в Баку и ѝ пожелава шампионски титли."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    35 1 Отговор
    Е нали ММС утвърждава лиценза .....как няма да се меси.....нали те лицензират националната федерация по който и да е спорт...?????!!!!! чантадджиите се ослушват от къде ще излезе по-тлъстия заек ....
  • 2 Приятна изненада

    30 0 Отговор
    Само пет федерации ли имаме
    Тая държава е потънала в тотално безхаберие
  • 3 Е ил

    6 23 Отговор
    Ако бяха наложили вето на руснаците, туркинята щеше да е Световна шампионка

    Коментиран от #6

  • 4 Град Симитли

    16 1 Отговор
    Соломончовци дребни!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор
    Този дет го видях по бтв,президента ....никога не съм го виждал през живота си.Вероятно защото не съм завършил симеоново или пазарджик!Преди години може би 2-3г ми се обади Истински Шахматист-Куртенков и ми каза,че е станал на федерацията и ме покани в Къщата на Гешев.Мислех,че той е председател,но тази физиономия ,която видях днес,показа колко правилно съм казал думи преди 30 и кусур години.За тази държава няма да преместя ход!Като играех професионално имаше един -двама вечни ,но вси бяха "слуги на дявола".Те обаче Можеха да играят шах.Някой играеха от тях ...Кореспондентен шах....Този като му гледам физиономията е по скоро познавач на борба или нещо подобно,но за шахмат...ААбе,дс .....Поне шахматисти изберете бе.ПС.Едно време имаше журналисти,които можеха да коментират Шахматни парти с Нотации!Владилен Попов, Красимир Кушев те бяха доста силни,а Ленчо бе много силен шахматист,макар и ченге....Сега.......уужасТТ!

    Коментиран от #9

  • 6 Хахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Е ил":

    Това ли е мечтата на аутсайдер
  • 7 отвратен

    30 1 Отговор
    Лицемери долни !!Сега като стана световно известна се сетихте за нея !!И Господ не знае колко милиона изчезват за тоз де вее в това министерство !
  • 8 Чочо

    22 0 Отговор
    Закривайййййй.
    Нали тотото помага на българският спорт.
    Що спят,сега?
  • 9 нашия

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    и кво викаш ? дай заради попа да намразим вярата.....това ли ти е шахматното "решение?....

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "нашия":

    Толкова за шахмат не сте говорили в последните 30години бе ганчоовци!

    Коментиран от #12

  • 11 Станчев

    16 2 Отговор
    Пълни боклуци, ГЕРБ, ппдб и ДПС, а?
  • 12 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    пак не схвана ,че най-малко за шах се говори сега.....а помисли ...не бързай ...имаш време...

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "нашия":

    Да така е!!!,но споменавате нон стоп ,Думата Шахмат и станахте разбирачи!Сега един министър се показа,а аз един шахматист не видях на екрана!Преди години си мислех,че шахматист,който е играл финали За Мъже на Народна република България ,Куртенков е станал председател,а днес гледам,.......президент от........дявола,който дори не е идвал да гледа финали когато играех!!Финалите се играеха в еврейския дом!там има хубава сцена и места за публика бол!Сега само шах,шах говорите,а не знаете шахматни полета и нотация......Ама политици бол,и все приказват...умно и объркано!

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    това е така ....спор няма......въпроса е ....КАКВО ДА СЕ ПРАВИ....с бягане няма да стане...лудите ще се налудуват докато умните умуват....
  • 16 Кочо

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вие сте една безнадеждно отминала епоха, господине! Смирете се! Епохата на комунизма! Ясно, че се казвате Кайкамджозов, но времето отмина!

    Коментиран от #19

  • 17 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    нали ги виждаш ММС-нямало да се намесват ,че това е отказ от изпулнение на служебни задължениия...като не могат да взимат решения ...айде чао ..бау и да идва тоя който ще работи...не им плащаме за да не се"намесват" ,а точно обратното...
  • 18 Тия какво се правят ?

    8 1 Отговор
    Ако беше някой държавен служител щяха да му платят командировките и разходите даже в повече, но за обикновените хора няма. И какво си присвояват успехи, като момичето си плащало всичко – треньори, състезания и други.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кочо":

    Ганчоовць,кайкамджозов е отдавна покойник и той бе една от слугите на дс,които управляваха шахмата.Той не е Гросмайстор и не е играл шах ,когато аз съм играл!Сега на всеки казвате...грошмайстор,защото толкова разбирате.МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ,ГАНЧООВЦЬ кой пише!този ,който пише има шахматен прякор.Великия аятолах и такива като теб ги изяждаше с дрехите,докато местеше бакелитени фигури.пс.Другото ,ченге във ...цията ,която ни .....бе един с Българското Име Сергеев........Той бе пернишки шоп,от селото на Димитров,но поне играеше кореспондентен шах.......Като му анализираше Мечкаров,а той обираше лаврите.Тгава нямаше комп,още и бяха много слаби.В бг и световен план шахът се е сринал,макар да имате комп и ИИ!При мъжете се играе качествен шах,но ......Днес гледам индиец и италиянски хамериканец....играят тъпи ремита до безпаметност.....Това ганчо овцъ не е шах!Нюргюл играе истински шах има талант,но тя не е за такава дивашка страна като бг,и с такива сънародници като вас!!!!!ПС.Едно време един след като загуби на старите пари около 5лева 1/5 от мен каза:С Млад не си го мери.....Сега ти казвам най човешки.С Великия аятолах не си го мери.....Макар и в пенсионна възраст!!!

    Коментиран от #20, #24

  • 20 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    не виждаш ли ,че човека много зле,що му се връзваш на тупните....????!!!!!!остави го да рупа в царевичака...

    Коментиран от #23

  • 21 Рачко пръдлето

    2 0 Отговор
    Време е за още една ,някой лев да пада
  • 22 Хубава

    4 1 Отговор
    Работа ама българска г-н министър
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    Удивителното е,че ми се доигра шах.........Всъщност никога не съм преставал,защото вече Комп,програми ,интернет и не гледаш физиономии и злоба,каквато излъчваше тази рускиня.Удивителното вчера ,че Нюргюл игра много силен Профилактичен ход Г3!!И аз казах..нашта я......отнесе. и след като онази,вече усети загубата и игра вбезнадеждна позиция ф4....Нюргюл с 43.Г:ф4 я амнистира донякъде.Рускинята е пак загубена но и дадоха опорен пункт Ф4 за кон и и отвриха г линия за контраатака.Тя и Селимова веднага е видяла....стореното и после и тежеше!такава грешка ако се направи е много трудно после да играеш защото,мисълта се връща като бумеранг.Като иска тази бюрокрациябг,да я награди.Да извадят 50000$ и да и платят за 1вото място,което тя заслужаваше,а не да говорят за свищов.Този икономически го пробутваха и при соца.НО имаше такива като мен,които отказваха........
  • 24 Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти в състояние ли си да престанеш с тези излияния публично! Как, с такава неуравновесена нервна система сте играли шахмат на високо ниво! Или на дърти години ви изпушиха кабелите !!!?

    Коментиран от #26

  • 25 Един

    9 0 Отговор
    Едно хлапе Стоян Илиев е европейски шампион до 10 год. от преди месец в Албания. Всичко на собствени разноски. Седем победи и едно реми. Между другото имало било 5 федерации и нито една нямала лиценз!!! Вчера гледам пишман шефът на една от тях на турнирът Морско Конче във Варна дойде с джип последен модел Мерцедес и номер СВ5555. Един мазен сюргуч с бяла коса...който явно добре печели от шахмат. Входяща такса 50лв и награда, потупване по рамото. Гнусни изроди!
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кочо":

    Мухъл когато говориш за шахмат ,поне научи шахматната нотация.Няма ли кой да ти удари поне 2 шамара за глупостите и лъжите ,които пишеш!Като имаш "Уравновесена" нервна система що си толкова Проззт?

    Коментиран от #28

  • 27 Нямам думи !

    1 5 Отговор
    Егати престижа !?! Турци да те представляват.Ердоган е обещал да и прати армаган.А от турското посолство ще и връчат почетна грамота.Това ли ви е престижа бе,скъсаняци !
  • 28 Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Трогателно симпатичен сте ми, приятелю! Затова беседвам с вас! Добър човек сте в дълбоката си същност! Казвайте всичко, което и както го разбирате! Форума е за това!