Last news in Fakti

12 Септември, 2023 15:01 3 853 34

Тотален кошмар за България

  • футбол

Проблемът във футбола не е в малшанса

Тотален кошмар за България - 1
Снимка: БГНЕС

По темата: "Играли сме добре, нямали сме шанс". Сериозно ли? Фортуна не ни намигна, а ни целуна на жребия за квалификациите за Евро 2024.

Или сигурно щеше да е по-добре да сме в група с Италия, Англия и Украйна?

Без да подценявам тимовете на Унгария, Сърбия и Черна гора, но в горната компания и дори с късмет при част от головите положения, щяхме пак да се борим за четвъртото място в групата, но не с Литва, а с Малта.

Едно изречение за младежките ни национали: Те имат 1 победа в последните си 15 мача.

Относно по-младите "лъвчета". Прочетох в сайта на БФС, че юношеският национален отбор на България до 17 г. е победил с по 2:1 връстниците си от Вестфалия и Падерборн.

За справка, през 1969 година на Европейското до 18 години побеждаваме категорично Испания (3:1), Франция (3:1) и Съветския съюз (3:0). Записваме 1:0 срещу Западна Германия и 1:1 срещу тогавашните домакини от Източна Германия.

Това са всичките ни срещи на шампионата и логично България ликува с титлата.

Грам не подценявам сегашните ни таланти. Целият коментар е с идея тяхното добро. Но съм сигурен, че като база за футболното им израстване се предоставят цялостно много по-лоши условия от почти всички страни в Европа.

По темата с перфектните хотели осигурявани от централата: БФС не е туристическа агенция.

И защото навярно някой от Футболния съюз би казал, че времената са други.

Това лято България е трета на Световно по волейбол за младежи и пета
на Световно за юноши. Също втора на Европейско за момчета.

А волейболният Левски изкара над 10 таланти на световно ниво за тези много успешни национални селекции.

Без излишни приказки. Към ръководителите в българския футбол - от БФС и по клубове - изглежда трябва да промените начина си на работа.

Не е лошо да помислите и за оставки, най-вече в БФС.

Но истински оставки, а не наужким.

А за стадионите. По-добро място от Националния стадион "Васил Левски" за домакинства на България - няма! Но ако футболният кошмар продължава, трибуните му често ще са празни както на снимката.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 10 Отговор
    Махнете короната от главата на лъва и ще потръгнат нещата, макар и в Азиатската лига.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    30 1 Отговор
    Докато не се въведе лимит на чужденци, независимо с какви паспорти идват от селските лиги и плажовете на Европа, Африка и Ю. Америка, така ще е! До 5 в отборите от А група, до 2-ма или 3-ма в Б и нула във В група! Много родни таланти се демотивират и приключват с футбола още преди да са започнали - по на 17 - 19 години заради меРИджеиски интереси, врътките на собствениците на клубове и "безалтернативното" ръководство на БФС!

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перукан

    16 2 Отговор
    Фактически ........наздраве !
  • 7 Милен

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Това е добра идея, проблемът е че ако го направим най-вероятно ще бъдем изхвърлени от турнирите на ФИФА и УЕФА и ще има много дела. Но може да има и ползотворен ефект.

    Коментиран от #11

  • 8 1312

    4 5 Отговор
    "А за стадионите." Изброили сте волейболни отбори, но тези отбори вече имат нови зали, условия и т.н. На българските стадиони няма тоалетни вие искате таланти да се вадят. Да не говорим, че националния стадион е соц стадион от 19 век с писта и без козирка.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Милен":

    В Атлетик Билбао могат да играят официално само родени в областта футболисти, т.е. само с баски корени! Това е официална политика на клуба, който е един от двата никога не отпадали от Премиер лигата! Не знам да са изключвани от ФИФА, УЕФА, ЕС и т.н., а са в пъти по-силни от най-добрите у нас отбори от чуждоземци в А група! Може, стига да има желание в някои ръководни фактори!

    Коментиран от #12

  • 12 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Това си е клубна политика и никой не може да им каже нищо по въпроса. На национално ниво не можем да направим такива неща щото противоречат на редица "закони". Българските отбори без проблем могат да си наложат каквито си искат правила какви играчи да играят в отборите си но БФС не може да ограничи броя на играчите с паспорт от Евросъюза.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Милен":

    Не знам, може и така да е, въпреки че няма логика! Спокойно на някой футбалер от Африка с френски паспорт например може да му се прииска да съди отбора, че го "ограничава" и т.н., въпреки че никой нито го търси, нито го ще в отбора!? От УЕФА може и да ни накажат, въпреки че не знам да са обвързани с ЕС, но от ФИФА не би трябвало, защото нямат нищо общо с ЕС! И да ни изхвърлят от евротурнирите, какъв е проблема - по-малко срам и налагане на българи в местното първенство! За мен ще е за добро!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Милен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ами то и аз казвам, че може и да е за добро. Относно делата те ще са отстрана на собствениците на клубовете а не от играчите, защото след като сме в Евросъюза не можем да ограничаваме правото на труд на хора с паспорт от страна от същият този съюз.

    Коментиран от #16

  • 15 Милен

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Основният проблем не е в БФС а в собствениците на "ПФК" в България които не им пука за нищо друго освен да си изперат парите през клубовете си.
  • 16 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Милен":

    Така е, собственици велможи на клубове ще мътят водата, ЕС също може да ни съди, ограничава и др. простотии да прави, но откъде накъде УЕФА ще ни изхвърля, след като не е структура на ЕС, а и много от членовете на УЕФА не са в ЕС, както и домакина на централата им - Швейцария!

    Коментиран от #17

  • 17 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    В последно време всичко е политика, на базата на това видяхме не малко абсурди, като раздаване на разни награди и ограничения на различни неща на базата на политически решения нямащи нищо общо със случая, така че няма нищо чудно и това да стане.
  • 18 умен

    7 2 Отговор
    Какво общо има таланта с базата, тоалетните за публиката и козирката? Да не би козирката да вкарва голове? Ето я Нургюл живото доказателство. Без база, без федерация, на само издръжка стана втора в света. За какво е тоя рев за бази? Клубните отбори си имат стадиони, не играят на селската поляна в калта все пак!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Милен

    4 0 Отговор
    Футболът стана като тениса само платежоспособни родители могат да запишат децата си да тренират. Отделно собствениците на ПФК в България са хора със съмнителен бизнес и ползват клубовете си като перачници за пари, за туй и нивото на националите ни е такова.
  • 21 Лош

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "1312":

    Едно време футбол децата са играли на нивите с парцал ени топки. И след това са ставали футболисти от класа. Нито терените, нито екипите имат значение, когато искаш да се развиваш. Истината е, че сега тати има парички, отива в някой отбор и плаща като спонсор и отделно по йерархията си прибират. А дали е кадърен? Това вече е друг въпрос. Много кадър и и талантливи младежи останаха пред вратите на клубовете само защото разчитаха на умения, а и тате няма достатъчно парички. Сегашните "футболисти" за съжаление освен за пари и чалгарки не мисли. Кажи ми кой футболист в последните 20 години е излязъл със сърцето си да играе? На кой футболист си видял фланелката да му трпти? За съжаление няма такъв... Темата е дълга, за да се изкаже в един коментар. Срам. Срам за българите. Срам за България.

    Коментиран от #23

  • 22 1312

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "умен":

    Сравняваш шах с футбол? И да децата на 90% ритат на селски кални ниви. В България има 3 стадиона с хубав терен всичко останало е трагедия. Базите са важни и за мотивацията и условията, а таланта се развива с работа и условия, не е достатъчен талант само. Личи си, че не си се събличал по физическо и не си излизал от България, а да не говорим да си ходил на мач на Запад, за да си представиш малко нещата.

    Коментиран от #26

  • 23 1312

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Лош":

    Като чуя тази глупост и няма смисъл да спорим даже. Живей си в едно време тогава, хвърли си телефона през балкона, защото баба ти имала ли е? Не ходи на лекар, а си мажи задника с билки, че едно време така е било.
    Когато си променим мисленето и гледаме по далеч от носа си може да мрънкаме на Боби перуци и останалите пиянки, защото явно и те мислят, като теб.

    Коментиран от #25

  • 24 12345

    2 1 Отговор
    Слабо! Искал е авторът да каже нещо, но явно не са му стигнали силите. Като футболистите в Националния - добре е мисли, но лошо е съчинил статията......
  • 25 Лош

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "1312":

    Лошо дечко, лошо. Явно не си чувал много за много качествени футболисти от къде и как тръгват. Но, като прочетох коментарът ти разбрах, че съм прав. България с теб, и младежите като теб нищо добро не я чака и срамът ще е още по-голям. Да предположи ли на кой отбор си фен?

    Коментиран от #27

  • 26 умен

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "1312":

    Елементарен въпрос: Козирката ли вкарва голове? Само на това си отговори и помисли пак дали стадиона и базата са важни!
    Относно западните стадиони пак елементарен въпрос: Кое е дошло първо, качествените футболисти или качествения стадион?

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1312

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "умен":

    Козирката е за удобство на феновете, а футбола отдавна е бизнес и едно е да играеш на хубав модерен стадион с публика и козирка, друго е да играеш на стадион Славия, Казвам, че самите бази и националния стадион са стари, това не те мотивира по никакъв начин. Страни, като Люксембург. Белгия и т.н. развиха първо своите бази и условия и след това дойдоха и резултати. Ако се замислиш България преди биеше Белгия където ги хване, а сега какво става? Тук развитието на футбола е спряло, защото се управлява от такива бастуни, като тоя дето ми обяснява какъв младеж съм.

    Коментиран от #33

  • 29 Стоянв

    5 0 Отговор
    Вече е извън съмнение, че рибата мирише, та вони. Това започна откъм главата, естествено. Футбола ни го няма никакъв, а Боби Михайлов царува, сякаш сме в челната тройка на света. Хайде да почнем с "Михайлов вън!".
  • 30 да да

    1 1 Отговор
    Отбор не става с 2-3мача...Трудно е ! Има хляб в тези играчи!...
  • 31 бягай бе

    2 2 Отговор
    Тервел-мервел !? Да го лапниш кочана в мазното аше...
  • 32 Ристо Спортисто

    1 0 Отговор
    Късметът помага на силните!
  • 33 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "1312":

    Викаш Белгия сме ги били, където ни паднат а? Да вземем да купим на всички футболисти по едно ферари а? Така да са по-мотивирани. Друго си е с ферари да отидеш на тренировка. А Нургюл кой я е мотивирал. Да я прати на ол инклузив лагер някъде? Да й направи специална стая за игране на шах?

    Коментиран от #34

  • 34 1312

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    Темата не е за шах, а за футбол. Също така никъде не съм казал, че таланти, като нея не заслужават внимание и условия, но говорим за футбола, където мислим, че сме някаква сила, а всъщност държави като Малта и Люксембург ни изпреварват. В днешно време без условия, професионални треньори, режими на храна и т.н. не си конкурентен. Не говоря за автомобили и джакузита, а за условия да развиваш това което искаш да практикуваш. Не може децата да ритат от ноември до февруари на кални ниви и порутени стадиони, а да не говорим професионалния футбол, че страда от същото. За мен без хубави професионални бази и качествени стадиони, няма да мръднем никога напред!