Last news in Fakti

16 Септември, 2023 09:55 1 654 4

Бърни Екълстоун: Фелипе Маса няма шанс да промени резултатите от сезон 2008 във Формула 1

  • бърни екълстоун-
  • формула 1-
  • фелипе маса-
  • луис хамилтън

Пилотът на Ферари пропусна титлата само заради една точка в полза на Люис Хамилтън

Бърни Екълстоун: Фелипе Маса няма шанс да промени резултатите от сезон 2008 във Формула 1 - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун смята, че Фелипе Маса няма шанс да промени резултатите от шампионата на Формула 1 за 2008 година, след като бразилският пилот започна дело в съда с идеята да бъде признат за шампион през въпросната година, предава БТА.

Пилотът на Ферари Фелипе Маса във въпросния сезон пропусна титлата само заради една точка в полза на Люис Хамилтън (Великобритания) – тогава пилот на Макларън. Той настоява, че е бил ощетен при доста противоречивата като обстоятелства катастрофа на Гран При на Сингапур тогава, наречена от медиите Крашгейт.

"Състезанието е приключило. Шампионатът е приключил. Никой не може да направи нищо", каза Екълстоун пред агенция ДПА.

Въпросният инцидент през 2008 година беше с участието на Нелсън Пикет-младши, по това време пилот на Рено, който се блъсна в стената в завой номер 17 на 14-ата обиколка на пистата. Инцидентът наложи вкарването на кола за сигурност. Но първоначално всичко изглеждаше като проста, но странна грешка на неопитен пилот, а скоро след това се превърна в голям спор, който изигра решаваща роля за крайното класиране при пилотите през 2008-а. Фелипе Маса не само загуби лидерската позиция, но не успя да прибави и важни точки, които биха могли да го наредят в края на сезона над Хамилтън.

Въпросното състезание в Сингапур беше спечелено от другия автомобил на Рено, пилотиран от Фернандо Алонсо. А титлата се реши в последното състезание за сезона в Бразилия, което беше спечелено от Маса. Той триумфира като победител в този старт и смяташе, че е световен шампион. Но в последните секунди Хамилтън успя да изпревари Тимо Глок от Тойота и да се нареди на пето място, което му донесе нужните точки и за крайната победа.

След като напусна отбора на Рено година по-късно, Нелсън Пикет-младши заяви пред Международната автомобилна федерация (ФИА), че му е било наредено да катастрофира от шефа на отбора Флавио Бриаторе и инженерния директор Пат Саймъндс. По този начин те му обяснили, че Алонсо ще има по-голям шанс за победа. А скандалът ескалира отново, когато Екълстоун каза по-рано тази година, че той и Макс Моузли – бивш президент на ФИА, са знаели за умишлената катастрофа на Пикет-младши през въпросната 2008 година.

Изявлението на Екълстоун накара Маса да реагира и той изпрати писма до ФИА и Формула 1 с настояване титлата да бъде преразгледана. И двете централи обявиха, че в момента провеждат допълнителни проучвания, но и нищо повече.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еклер Стоун

    5 2 Отговор
    Защо ако втори сезон не бяхте успели да пробутате негър за шампион, щеше да е много вече.

    Коментиран от #2

  • 2 Всъщност истината е

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еклер Стоун":

    Че са се опитали да пробутат друг, но момчето си е добро и си печели няколко пъти дори.
  • 3 Aлфа Bълкът

    3 1 Отговор
    Ама ще вземе едни парички, защото собственика на Ф1 тогава (ти) си призна, че е знаел за измамата на Бриаторе на момента.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.