Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 17:30 2 212 6

Припомниха скандала, поставил началото на една от най-големите легенди във Формула 1 (ВИДЕО)

  • михаел шумахер-
  • формула 1-
  • деймън хил-
  • спорт

На 13 ноември 1994 г. Михаел Шумахер печели първата от седемте си световни титли

Припомниха скандала, поставил началото на една от най-големите легенди във Формула 1 (ВИДЕО) - 1

В края на годината ще се навършат десет години от инцидента, при който Михаел Шумахер получи тежко нараняване на главата и оттогава има съвсем малко и предимно частични информации за актуалното състояние на германската легенда на Формула 1.

На днешния ден преди 29 години е поставен крайъгълният камък на историята, превърнала от Шумахер една от най-големите легенди във Формула 1. На 13 ноември 1994 г. германецът печели първата от седемте си световни титли. Шампионският трофей, взет след Гран При на Австралия, обаче се случва с един от големите скандали в кариерата на Пилето.

Състезанието по улиците на Аделаида обещава голяма интрига още преди своето начало. Шумахер, пилот на Бенетон, има само точка аванс пред Деймън Хил от Уилямс. Минималната разлика се дължи на факта, че британецът записва четири победи в пет състезания и съкращава аванса от 27 точки, които германецът има в средата на сезона.

Три от тези успехи на Хил идват в момент, когато Михаел Шумахер няма шанс да спечели точки. Той е дисквалифициран в Гран При на Белгия, а след това пропуска състезанията в Италия и Португалия заради наказание, получено по време на „Силвърстоун“ през юли.

Самата квалификация в Австралия е доста оспорвана. Полпозишън печели световният шампион за 1992 г. Найджъл Менсъл с Уилямс. Британецът изпреварва Шумахер с 0,018 секунди. Трета позиция на стартовата решетка взима Хил, изостанал на 0,651 секунди от съотборника си.

В състезанието Михаел Шумахер повежда и има аванс от една секунда пред големия си конкурент за титлата, но в 35-ата обиколка прави рядкосрещана грешка за пилот от такъв ранг. Напуска трасето и получава повреда на болида си. Въпреки това успява да се върне на трасето и прави маневра, с която се блъска в лявата част на колата на Деймън Хил.

На кадрите се вижда, че германецът има проблеми с управлението, но няма гаранция, че не прави умишлен опит да отстрани съперника си от състезанието, осъзнавайки, че самият той не може да продължи. След катастрофата Шумахер отпада и остава встрани от пистата, гледайки как Хил продължава напред.

Британският пилот обаче стига единствено до питстопа. Там механиците откриват повреда в окачването. Проблемът е невъзможно да бъде отстранен. Хил напуска болида и прекратява участието си в състезанието.

Това носи на Шумахер шампионската титла, която той защитава година по-късно, а след това се мести във Ферари. Хил пък става шампион през 1996 г.

Скандалният начин, по който германецът печели тази титла, беше припомнен наскоро от известния журналист за Формула 1 Роже Беноа. Той изрази мнение, че титлата на Шумахер е трябвало да бъде отнета, тъй като маневрата му е умишлена. Всичко това стана покрай полемиките относно шампионат 2008, когато първенец става Люис Хамилтън в спор с Фелипе Маса. Бразилецът настоява, че титлата трябва да е негова, тъй като Хамилтън е получил рамо от ръководството на Формула 1.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо дядко

    16 6 Отговор
    От тогава го намразих този, много нечестен играч
  • 2 Име

    4 2 Отговор
    90-те бяха славни времена за Ф1. Яко караха момчетата, сега едно нищо. По онова време побутваха яко ферари, и това беше една от причините да спра да гледам Ф1.

    Коментиран от #3

  • 3 Aлфа Bълкът

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    А като са побутвали Уилямс и Макларън 20г си гледал с кеф нали? Таксиметровото шофьорче от Сау Пауло дето не го дисквалифицирали 1990 на Сузука ти е било кеф да го гледаш, като открадва титлата на Ферари и Професора.
  • 4 стеко бомбата

    5 2 Отговор
    Стилът му беше уникален, а желанието за победа безгранично. Когато болидът му заседна само на 5та скорост, всеки на негово място би се отказал. А той остана и завърши втори. Това поведение го направи легенда. Всеки, който не разбира защо го е направил това, дори да е умишлено, няма топките да бъде легенда. И за това Шумахер е велик. Рекордите му бяха изравнени или подобрени, но пилотите, които го направиха може да са големи карачи, но нямат неговия дух. За съжаление този дух в момента е заклещен, защото за тялото има доживотни договори.
  • 5 Счетоводител

    1 1 Отговор
    Имал съм възможността да гледам него, Сена, Прост, Хил, Хакинен, Алонсо, Хамилтън, Бътън Вилньов, Хакинен. Всички те са топ пилоти, като бих отличил Шумахер и Хамилтън като хора развиващи болида и имайки безграничен хъс за победа. Алонсо, Прост, Сена също бяха големи пилоти, но по някакви нещо не им достигна да стигнат висотите на предходните двама. Бътън и Вилньов нямаха психиката да бъдат големи и нахъсани на пистата. А относно Шумахер или Хамилтън, втория поради безскрупулността на първия, просто там е лично. Не харесвам това което направи 1993, като се опита да направи и същото с Вилньов 96,97, или 98 беше, говоря по спомени. Тогава се опита с маневра да извади Вилньов от пистата, но не стана. А Барикело можеше да е световен шампион ако не беше прекомерната амбиция на Пилето.
  • 6 Хахохи

    1 0 Отговор
    Ето затова мразя шумахер, следващите 2г. прави същите номера пак на Хил и Вилньов, но не мина номера и го дисквалифицираха. ферари също ми антипатичен отбор именно заради него, радвам се, че Хамилтън изравни 7 му титли и показа в дистанция на времето, че не е толкова велик, колкото е м.р@сник.