Last news in Fakti

21 Декември, 2023 16:34 2 059 15

Между българите и американците има огромна разлика в...

  • спорт-
  • футбол

Американският спорт и родният почти нямат сходство като база и манталитет на публиката. Не е задължително да са еднакви, но според мен е странно, че са толкова различни

Като демократични държави, които имат сходни ценности за развитие на обществата си САЩ и България, трябва да си приличат по много неща свързани с обществения ред.

Тази сутрин българско време Сакраменто Кингс и Александър Везенков изиграха слаб мач като домакини срещу Бостън Селтикс. "Калтите" победиха със 144:119.

Разликата на полувремето обаче беше 8 точки. Гостите натиснаха турбото в началото на третата част и преднината им набързо стана 20-ина точки. Това се случи пред полу-празни трибуни. Феновете на домакините бяха заети да се забавляват с вечери, закупуване на фен-артикули, различни други дейности.

Седалките на Голдън 1 Център започна пак да бъдат изцяло с фенове, когато срещата практически вече беше решена. Аз бях ядосан на Майк Браун, че смени Везенков, след като Александър вкара тройка (единствените му точки в мача). Той влезе и в четвръртата част при май 28 точки разлика в полза на гостите. Не бях съгласен и че Фокс беше извикан да седне на пейката при лидерство на домакините в първата част и моменти, в които рожденикът Де'Аарън вкарваше откъдето си поиска.

И докато почнах да си хвърлям шишето с вода от яд в 6 и малко сутринта, гледам трима привърженици на домакините как си пробиват път да седнат на местата си в залата и едвам-едвам смогват да задържат в ръцете си храната и напитките, които са си купили на почивката. Ставаше въпрос за млади мъже, които тук традиционно са част от агитка или поне си правят своя мини-агитка.

Веднага се сетих за 2 от последните големи мачове, на които съм бил в България. В едната среща някакви младежи се опитаха да си запалят огън. В другата 10 човека обясниха на жена, че в този сектор "няма дамска тоалетна".

Очеизвадно е, че спортните зали в САЩ нямат нищо общо с повечето стадиони в България, освен, че са спортни арени. Видно е и, че нравът ни (като спортно общество) се различава драстично от публиката отвъд Океана. Тук страстта сякаш е по-голяма, не твърдя обичта, но страстта. Все пак наскоро имаше мач, който се игра 120 минути, не заради продължения, а заради пиро-ефекти от ултраси.

Няма да взема позиция кое е по-правилно като човешки подход. Спортът е заради феновете. За материалната база (стадиони и зали) е ясно - нужна е, но на места липсва.

Считам, че има големи различия между спортна България и спортните Съединени Американски Щати. Пък ако коментираме спорта в училищата и университетите, съм на мнение, че може нас българите да ни е срам.

Защо е така, може би е въпрос към дамите и господата в парламента, министерството на образованието и спортното министерство...

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Здравейте, тикволандци

    17 2 Отговор
    Прекръстете се на Тикволандия. Вдигнете паметник на Бойко и Пеевски и те да ви крадат доживот заедно с останалите американски слуги, докато си мислите, че са виновни руснаците, с които сме скъсали всички отношения и комунистите, каквито не съществуват в сегашното хилядолетие. Тиквииии, срам и позор сте за нашите деди
  • 3 Чичо Тони

    4 0 Отговор
    В щатите спорта е религия. Тук е "развлечение" главно за публика от аутсайдери.
  • 4 3.14К

    12 1 Отговор
    Целият запад възприе нашият модел за работа с подрастващите спортисти, а ние го ликвидирахме! Но аз съм щастлив от демокрацията при нас, защото само тук може пълен смешник (не мога да се изразя точно), да е академик и премиер. Значи може всеки и това е реализираната българска мечта, с родоначалник Спас Турчев. Сегашното му подобие е Тодева.
  • 5 Само

    15 2 Отговор
    не разбрах, какви ни са общите ценности с краварите, които разпалват войни навсякъде по света.
  • 6 Иван

    7 2 Отговор
    А Сношаване със крави спорт ли е?
  • 7 Българин 🇧🇬

    13 2 Отговор
    Марш в любимата ти Америчка като толкова ти харесва остави България на българите.
  • 8 да има

    7 2 Отговор
    Няма толкова черни българи
  • 9 разлика и в сената

    4 0 Отговор
    Съветник на американски сенатор засне гей порно в Конгреса на САЩ

    Младши помощник на американския сенатор Бен Кардин на име Ейдън Мейз-
    Черопски, беше заловен да снима гей порно в заседателната зала на
    горната камара на Конгреса. Младият мъж вече е уволнен. Съдбата на
    помощника на политика стана известна от изявление на кабинета на
    Карден, пише Politico.
    Ейдън Мейс-Черопски е освободен от длъжност
    Ейдън Мейс-Черопски вече не е в Сената на САЩ, съобщиха представители
    на сенатора.

    Ллюбителско порно видео показва служител на Конгреса да прави анален
    секс с непознат мъж. Освен това Daily Caller публикува снимка, на
    която неназован служител на Сената е заснет гол с гръб към обектива.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 @@@

    4 1 Отговор
    Между АнглосЕксите и нас има Огромна Антропологична и Генетична Разлики!
    Те нямат нищо общо с нашата ценностна система !
  • 12 Кубрат

    4 1 Отговор
    По-добре не пиши коментари! Изобщо не ти се получава, брат!
  • 13 Сандо

    5 1 Отговор
    Първият ред от материала е Вица на деня.Или Лъжата,кой както предпочита.По нататък не съм чел,ценя времето,отпуснато ми в този живот.
  • 14 Само да попитам

    3 2 Отговор
    Американците ядат ли човешки останки на торта?
  • 15 нюф нюф

    1 1 Отговор
    Не пи пука за американския спорт и как са гам.Нали и на американците не им пука кой е Наско Сираков например или някой си Бербатов или Стоичков.....?Айде Само ЛевскиА не някаква си НХЛ например.И това е голямата разлика.