Last news in Fakti

19 Декември, 2013 12:57 14 357 13

Изхвърлиха Борислав Иванов от шахмата

  • шахмат-
  • измами-
  • иванов-
  • федерация

След многото съмнения в измама

Скандалният състезател Борислав Иванов бе изхвърлен от спорта след решение на Българската федерация по шахмат.

"Иванов беше временно отстранен за период от 4 месеца от участие в състезания под егидата на БФШ, като така му беше дадено време и възможност да преосмисли и да преоцени както поведението си на шахматист, така и на български гражданин. От системно продължаващите му прояви обаче е повече от очевидно, че г-н Иванов няма никакво намерение да се промени, като заиграе шах без ползването на неразрешени технически средства", се казва в съобщението на федерацията.

Иванов предизвика множество скандали през годината. В последния от тях благоевградчанинът се забърка в неприятности и на испанска земя. На турнира в Ла Мата той бе изгонен малко преди края на надпреварата, защото е заловен с жици по гърдите.

Борислав Иванов трябваше да се яви в офиса на Българската федерация по шахмат през юни, за да се подложи на специализирани тестове с технически средства, включително и с детектор на лъжата.

Той не се яви на срещата, като се оправда, че по това време е на турнир във Варна и му е невъзможно да дойде в София. Три месеца по-късно на международния шахматен турнир "Гранд Оупън Благоевград" Борислав отказа да се събуе обувките си за проверка и загуби служебно партията си срещу гросмайстор Максим Длуги.

Последният го заподозря, че крие устройство в обувките си, но нашето момче отказа да ги събуе с мотива, че... му миришат чорапите.

На състезание в Хърватия Иванов бе събличан гол от организаторите, но помощни средства не бяха открити. След това скандали с шахматиста имаше и на няколко турнира в България.

Борислав Иванов е подозиран в измами, защото обстоен анализ на негови партии показа, че ходовете му съвпадат с тези, които препоръчва една от най-силните в момента в света шахматни програми - "Худини", което е извън възможностите на човешкия мозък. Програмата представлява игра на и над равнището на настоящия световен шампион по шахмат Магнус Карлсен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    2 5 Отговор
    То и от България би требвало да го изхвърлат
  • 2 Stone Kold

    4 4 Отговор
    какъв е тоз шах дет те събли4ат гол?

    Коментиран от #4

  • 3 EMSKI

    3 5 Отговор
    Не са открили нищо...после? Според мен е завист...така широко разпостранена в тези географски ширини!!!! Дъртаците от БФШ умират от завист и яд , момчето ще играе за друга страна ,ние тука ще им миришем чорапите на дъртите,закоравели "колоси" в шаха!!!
  • 4 мечока

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Stone Kold":

    Те нема да го събличат гол ако не го познават вече
  • 5 Ivailo Ivanov

    0 3 Отговор
    niama da ostavia momcheto namira zashtoto e silen konkuren ustroistva v obuvkite smiah shto ne mu barkat i otzad moje i tam da ima neshto
  • 6 EMSKI

    2 1 Отговор
    Вече всички турнири по шах,ще се играят от голи играчи...атракция и ум в комбинация...нека бъдем честни!!!!
  • 7 Vasil Stoev

    1 1 Отговор
    не е реално да играеш един път с ходове на и над нивото на световния шампион и следващият път да си повърхностен играч.същият каза ,че ще се подложи на изследвания а бяга от тях.не го искат и в чужбина.
  • 8 Ivailo Ivanov

    0 0 Отговор
    unijavame sportistite i iskame da smee niakoi v sveta nikoga niama da sme
  • 9 Dimitar Nikolov

    0 1 Отговор
    Този най-накрая постигна това което търсеше - публичност. Какво значи честен - щом един път са го ловили с кабели в Испания значи е измамник край. Човек, който е хванат веднъж да използва технически средства или се е полакомил преди или ще се полакоми пак независимо колко пъти е хващан, а и защо избягва специализирани тестове ? Щом Федерация и цял свят го изобличават значи не е без нищо и да му бъркат във всичките дупки със сонди ако трябва преди среща ако иска да играе професионално ако не - чао
  • 10 Maurice

    0 1 Отговор
    Този без системите си и мен не може да ме бие. Не може от махленски картоиграч да започнеш внезапно да печелиш международни турнири, когато дори не знаеш какво е рокадо и кой цар върху какъв цвят стои.
    П.с. Пък тоз шах дет те събли4ат гол, си е ГОЛ ШАХ. Какво не разбра човекът с правописна грешка в псевдонима си??
  • 11 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    В интерес на истината това момче има доста странно поведение но толкова пъти вече го обискират, събличат, сканират, изследват и какво ли не и нищо не откриват. Няма такава микроскопична технология която да е толкова миниатюрна че по време на игра да сканира дъската да се свързва със компютър да сваля нужния ход и да подава информацията към играча . Всичко това да е безжично и да осъществява връзката почти моментално защото те все пак по часовник играят . Дори и да предположим че има подобна технология един смартфон струва над 1000 лв - подобна уникална технология не знам колко би трябвало да струва а това момче не ми се вижда никак заможен . Надали всичко може да се направи по компютърен път трябва и други хора да има замесени а кой ще се занимва с някакви турнири с наградни фондове от по 1000лв . Всичко ми звучи безумно. Чудя му се защо не почне да ходи направо гол по турнирите ако е толкова добър играч или да си вземе един адвокат и да ходи навсякъде с него . Има някакво съмнение и той с поведението си още повече го засилва . От самата федерация излизат някакви почти напълно изтрещели хора да дават изявления изобщо хора които не могат да формулират нормална мисъл и без възможности да я изкажат . Ще е жалко заради подобни полуидиоти да се затрие един талант ако изобщо е талант самия той . В крайна сметка ако не могат да го хванат да си сядат на задника и да мълчат. Не може по съмнения да се обвиняват и наказват хора. Нарушават му се конституционните прав

    Коментиран от #12

  • 12 Димитър Рупанов

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Господинов":

    Май четете през редовете. Пише, че са го хванали един път с ЖИЦИ НА ГЪРДИТЕ. И още 2-пъти където е отказал или не се е явил. И какво му пречи да има една слушалка и някой отстрани с лаптоп да му подсказва кое къде да мести.
  • 13 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Ей това е то- България освен с измами, друго няма с какво да се прочуе. А този ако работеше на високо ниво, можеше да му имплантират един чип в ухото директно и още една миникамера в носа, и да не могат да го хванат с жици по тялото... Поне като ще лъже, да го прави изпипано...