Last news in Fakti

5 Януари, 2024 13:17 2 568 17

Тотален срам за нас: Къде е България, къде е Словения...

  • спорт

Май има нещо гнило в България...

Тотален срам за нас: Къде е България, къде е Словения... - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Александър Везенков стана Спортист на България за 2023 година общо с огромна разлика. Да цитирам колеги спортни журналисти: "Отнесе конкуренцията".

Лука Дончич е 3-ти в класацията Спортист на годината на Словения при мъжете за миналата година.

Везенков е първи в България от всички спортисти, Дончич е трети само при мъжете в Словения, да затвърдим.

Имам голям респект към Александър, обичам баскетбола. Почти всяка сутрин българско време, когато Сакраменто играе, гледам сънародника ни и се радвам на всяка негова добра изява. Смея да твърдя, че съм му сериозен фен, но с реалистичен поглед.

Везенков е със статус на резерва в Кингс, Лука Дончич е супер звездата на друг тим от НБА Далас Маверикс.

А относно разликата между Евролигата и НБА, публиката в Европа не отстъпва на американската или канадската грам. Но качеството на баскетбола е като да сравняваш Чалънджър с турнир от Големия шлем в спорта, където Григор Димитров е звезда.

Словения е с население малко над 2 милиона, ние не знам колко сме, тенденцията е, че сме повече от словенците, но стремглаво се топим.

А България да има за свой най-добър спортист резерва в НБА, пък словенците за трети само при мъжете човек, който е на 24 години и през последните 4 сезона 3 пъти беше титуляр в Мача на звездите в "Лигата на извънземните", а ако сега не стане мега сензация за пети пореден път ще е част от този мач... Къде сме ние, къде са словенците в спорта.

И понеже знам, че ще има много хора, които ще си кажат: "Важно е икономически да сме добре, спортът не е фактор".

Към тях и към всички българи: "Най-силният ни военно стратегически партньор в НАТО САЩ е спортна нация".

Малка като население Словения от ЕС е спортна нация.

Ако ние не сме спортна нация, май има нещо гнило в България сега.

И не ме разбирайте грешно, това не са спортистите. А Везенков е светъл спортен лъч, браво на него, но не е баскетболно слънце към момента.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перо

    20 4 Отговор
    Тервел Илиев е прав! Тъпите и соросоидни БГ журнАЛЯ величаят незаслужено Везенков и кауна и стават за посмешище!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    18 6 Отговор
    Тервеле, Словения може да са 2 милиона, но са били част от Австро-Унгарската империя, а ние част от Османската. Виждал ли си Любляна? Европейски град. Чисто, спретнато, тротоари като хората. Идвал ли си в Надежда? Боклуци метнати от панелките, треволяк. Няма място за сравнение. Пак е късмет, че имаме Везенков и то, защото семейството му се е евакуирало навреме в Гърция

    Коментиран от #7

  • 5 Тервеле

    6 10 Отговор
    Брат, напиши с няколко думи какво си се опитал да кажеш ,защото от написаното не разбрах почти нищо
  • 6 Коледа

    4 8 Отговор
    Ся Везенков им е виновен.
  • 7 Христо Божилов

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Бил съм в Любляна, уникален град. Не може да се сравнява със София по абсолютно нищо. София е презастроена, мръсна, няма достъпни и масови игрища, зали. Никакъв шанс да заприлича на Любляна

  • 8 Тома

    3 0 Отговор
    Цялата ни държава а не само спорта е както каза кучето - какво ми е наред че ма........е да ми са отпред
  • 9 Не и не

    4 7 Отговор
    Каква беше тази диария, която току-що прочетох!?
  • 10 инж. Ганчо Илков

    6 1 Отговор
    Констатацията е вярна, но.... Статистиката очертава силните и слабите страни в Държавата. Смисълът се изразява в Решаването на слабостите. В основата на всяка Държава стои Икономиката. България е най-бедната страна в Европа. Когато липсват Политически Партии (в България те са заменени с Политически Проекти издържани от Дарители Олигарси и Държавна Субсидия. Някой знае ли точния брой на тези Проекти?). В България липсва Единение (в резултат на боричкането, кой да смуче повече държавни средства), Бизнес не познаващ Принципите на Пазарната Икономика, Синдикати издържани от Държавния Бюджет и викани на Пожар в Протестите на Бизнеса с искания Държавата да покрива загубите им от некомпетентното управление /на Бизнесмените/ (Дарители на Лидерите на Политическите Проекти срещу подарявани им Обществени Поръчки). В Резултат на Бизнес Средата, младото поколение масово се изнася от България. Кой и каде да създава високо качествени Спортисти? Едни от Лидерите на Политическите Проекти са привидно за Демократичната Ценностна Система, други застават на страната на Руския Диктатор (в това число и Президента). Примерът с Бисер Михайлов е показателен. Подава Оставка, след година се сеща, че му трябват лични Средства и се връща на уж отказалия Приходен Пост. /Всичко е според Конституцията и Върховенството на Закона/. Къде сме в световната Футболна Класация?. Цялата Икономическа и Социална Картинка е ясна за Националния Статистически Институт. Предложени решения за Промяна? Ко
  • 11 Гоуст

    4 3 Отговор
    Авторът Тервел: "Почти всяка сутрин българско време, когато Сакраменто играе, гледам сънародника ни и се радвам на всяка негова добра изява"... Почти

    Коментиран от #14

  • 12 Читател

    4 0 Отговор
    Да не забравяме че те са индустрията на бивша СФРЮ. В наши дни: рено, горенье, адрия, фармацията и т.н, а иначе природата ни е почти, ако не и същата!
  • 13 Трябваше

    4 4 Отговор
    да са Нюргюл или Карлос Насар. Индивидуални спортисти състезаващи се за България. А Григорчо на се пусне в анкетата Спортист на Монако.
  • 14 Михал

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гоуст":

    вероятно е имал предвид изявите му от резервната скамайка, щото Везенков основно е там
  • 15 Бико

    3 0 Отговор
    Нас ни учеше съветската школа,която ни открадна методиките по борба,щанги,гимнастика, а те се сражаваха за Титова Югославия. Друже Тита,ние ти се кунемо
  • 16 Биг диг

    0 0 Отговор
    Тъпс това е самата истина
  • 17 Стефи

    0 1 Отговор
    Григор играе,за България,а Везенков за кого играе!!