Last news in Fakti

27 Януари, 2024 18:21 694 2

Спасов и Тошева защитиха титлите си в сноубайк дуелите на Витоша

  • витоша-
  • ски-
  • фест-
  • сноубайк-
  • шампиони

Надпреварата се проведе за първи път по Стената над хижа "Алеко"

Спасов и Тошева защитиха титлите си в сноубайк дуелите на Витоша - 1
Снимка: Организаторите на феста

Борислав Спасов и Деница Тошева са победители в състоялите се за първи път по Стената над хижа "Алеко" сноубайк дуели. Атрактивните спускания по сняг с велосипеди бяха част от богатата програма на Витоша зимен фест 2024. Столична община и "София - евростолица на спорта" организират този спортен празник за девета поредна зима с цел да има повече хора в планината, на чист въздух сред природата, предава БТА.

Силният вятър, гъстата мъгла и снеговалежът днес на Витоша не отказаха събралите се 370 участниците в няколкото атрактивни надпревари. Голямото шоу на феста бяха директните елиминации във финалите на колоездачите. По специално оформеното трасе под някогашния лифт Заека най-бързи бяха Борислав Спасов при мъжете и Деница Тошева при жените, като и двамата защитиха титлите си от миналата година. При юношите триумфира Теодор Милев, а в състоялото се за първи път спускане със "Сноускут"-и (кормилачки с борд дъски за основи) титлата грабна Тодор Киров.

Витоша зимен фест е новатор в провеждането на сноубайк състезанията. Миналата зима дебютно надпреварата се състоя с директни елиминации по писта Витошко лале, сега това стана за първи път по специално оформеното в последните дни трасе на Стената над хижа "Алеко". България на практика организира първото зимно състезание на планетата експериментално у нас още през 2010 година. Сега обаче за втора поредна година тези надпревари се проведоха по правилата на сноубайк дуелите, чрез директни елиминации, което направи състезанията още по-атрактивни и оспорвани.

На плаца пред хижа "Алеко" днес беше нареден 100-метров паралелен слалом, по който децата изпробваха уменията си, като победителят във всяка двойка получаваше награда, а ски-учителите помагаха безплатно на малките скиори. За поредна зима в празника активно се включи "Сдружението на Витошките ски и сноуборд училища".

Тази година ски-бягането отново бе по атрактивното трасе около хижа "Алеко". Така най-добрите с писалките бяха подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата в дисциплината спринт с елиминации спечелиха Илиян Тодоров при мъжете и Константина Василева при жените. При по-младите триумфираха Алекс Будинов и Николета Джелепова във възрастта до 14 г. и Галин Стефанов и Боряна Неделчева при 12-годишните. Наред със състезанията, всеки от присъстващите пред хижата можеше да получи първи уроци и да пробва безплатно "писалките".

Витоша зимен фест 2024 определи и победителите в традиционната надпревара по ски-алпинизъм, която както винаги бе в календара на БФКА. При мъжете шампион е Никола Килистрин (Алпирински Банско), пред Петър Иванов (Вертикален свят София) и Иван Геров (Алпирински Банско). При дамите и трите медалистки бяха от клуб Алпирински Банско - Ивон Михайлова, Михаела Димитрова и Верадина Начева грабнаха съответно злато, сребро и бронз, а при юношите най-бърз бе Марко Наков.

Силният вятър възпрепятства провеждането на състезанията с шейни, които се отложиха за 18 февруари, когато на "Офелиите" предстои Зимният семеен празник на Витоша.

За първи път във феста се включи Планинската спасителна служба. Имитирано бе измръзване и под съветите на планинските спасители децата изровиха и "спасиха" специалната кукла Живко, който после бе сложен в чувал за затопляне на носилка и теглен с шейна. За децата се грижеха професионални аниматори, които осигуриха много награди и лакомства. Най-много радост имаше при търсенето на заровеното в снега сандъче със съкровища.

Витоша зимен фест 2024 отново се включи в отбелязването на Световния ден на снега, който се празнува за 13 поредна година като едно от стотиците събития в 54 държави по целия свят. Тези прояви са посветени на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Очакваните участници за цял свят са общо около 920 000. Мотото на Световния ден на снега "Открий, забавлявай се, изживей!" е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    2 0 Отговор
    Браво и Честито
  • 2 Супер

    1 0 Отговор
    Много ми хареса тази новина. Поне за мен новина. Нека да има повече такива събития.