Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 13:20 2 366 9

Жестокото пребиване, руснаците само го гледаха, а другите...

  • спорт

Мъжкият биатлон не се развива добре, според мен, извън една страна

Жестокото пребиване, руснаците само го гледаха, а другите... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Употребявам думата жестоко, не в смисъл на безжалостно, а на красиво. Жестоко пребиване в Нове место, Чехия.

Йоханес Тингес Бьо, Щурла Холм Леграйд, Ветле Шастад Кристиансен, Йоханес Дале-Скевдал, Тарей Бьо. Йоханес спечели златото на преследването от Световното по биатлон, а брат му Тарей затвори петицата в неделя. Всичките норвежци.

12,5 километра ски-бягане и 4 стрелби и първите петима са от една държава.

Скандинавските съседи на Норвегия, големите сили в биатлона Германия, Франция, Италия. САЩ и Канада. Страни с успехи от централна Европа като Полша и домакините от Чехия.

Всичките капо, всичките разбити в състезанието. Украинците са в много слаба форма в сравнение с минали години и това има оправдание - във война са. Руснаците и беларусите дори не стартираха на Световното заради войната, не по спортни причини.

Това, че руснаците ги няма в биатлона (световния) сега не е оправдание за тях. Ако нямаше война в близост до България или ако военните действия не бяха толкова продължителни? А ако от централата по биатлон, въпреки войната, като в тениса бяха взели друго решение?

Няма място за оправдания пред никой. Норвегия с население към 5 милиона и половина души показва какво е спортен строй.

Строй, в който всички могат да тренират, в който има метро от столицата Осло до пистите в Холменколен, писти, които са със съблекални масово за всички. Място, където корупцията, кражби и т.н порочни действия са минимализирани тотално.

Ясен пример: Всякакви държави, както и нашата родина опитват да увеличават премиите за олимпийски медали като се счита, че така спортистите ще са максимално мотивирани, може би, но!

На последната зимна олимпиада в Пекин ние не взехме медал. Норвежците бяха първи по общ брой медали и по златни отличия. Те събраха повече злато на Олимпиадата от САЩ и Руския олимпийски комитет накуп. Едните са към 500 милиона сборно, другите 5,5. И в трите страни има сняг...

И любoпитното е, че викингите не получиха финансови премии за 16-е златни медала, 8-те сребърни и 13-те бронзови.

Норвегия прави всичко възможно да осигури отлични условия за подготовка (бази, треньори, екипировка, щабове) на спортистите си. Оттам насетне има международни наградни фондове, реклами заради високия престиж и т.н.

Кои работят по-добре в спорта, ние или те? Риторичен въпрос. Норвегия е за пример в световен мащаб. И няма нищо по-красиво в професионалния спорт от това да видиш петима норвежци пред целия свят, който развива биатлон. Защото е заслужено.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДрБр

    15 2 Отговор
    И всички били астматици.
  • 2 Леле -леле

    26 5 Отговор
    Беларуския и Русия били виновни ,за слабото ниво в спорта , понеже че спортните чиновници - марионетки на натото не ги допуснали ! Такова безумие може да се прочете само в евроатлантическа бг медия .
  • 3 Не знам кой е този господин,

    20 4 Отговор
    но някак странно е да упреква руснаци или белоруси, че не участват, когато не ги допускат да се състезават. Само в тениса има май изключение, защото е индивидуален спорт, като условието е да не излиза флагът на страната им. Много ми е чудно защо вкарват и Беларус в тази каша, те не участват по никакъв начин във войната. Иначе трябва да забранят също Китай и Иран. Ама нали следваме "ред, който се основава на правила". Само дето правилата важат само за някои и само в определени случаи.
  • 4 Чук и сръб

    12 2 Отговор
    Браво Тервеле , браво Илиев!
    На всички ни стана ясно, че новежките биатлонисти ти са слабост - няма лошо.
    И аз се кефя ,когато първите три или повече места са заети само от един флаг.
    Но ако трябва да сме коректни, същата статия можеш да напишеш и за женският биатлон на Франция!
    Но , ти си знаеш.
    Само един въпрос - вярно ли е , че всички биатлонисти на Норвегия са астматици, и подобно на американските лекоатлети и Надал, се ползват с по-различни допинг-стандарти?
  • 5 Пак руснаците?

    6 3 Отговор
    Норвегия е северна страна, там има сняг почти половин година и снежните спортове са почти национални, упражняват се от всички, няма нужда и от материална и тренировъчна база. Какво метро, каква корупция, какъв пълнеж на статията. И пак, че руснаците са виновни, а не потърпевши, е "черешата на тортата" в спортния анализ.
  • 6 Съдията Дред

    10 0 Отговор
    Ще ги призная, ако отворят медицинските списъци за изключенията от допинг контрола. Въпреки, че освен норвежци, "астматици" са и останалите скандинавци, немци, французи, италианци. Навремето, докато се състезаваше Дафовска, се прокрадна информация, че от тия, дето са в първата десятка, само нашите не са "астматички". Каква работа има един астматик да бяга в състезателно темпо при минусови температури, че и с пушка на рамо ?

    Коментиран от #9

  • 7 Отец Дионисий

    1 7 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 8 Госあ

    1 0 Отговор
    Винаги съм дава за пример скандинавските социалистически страни. Обаче, има една подробност, тези 5млн човека в Норвегия са обезпечени яко с нефт ! Което, не променя нещата за функционирането на държавата там…можеше да е капитализъм и една шепа хора да трупат богатства…
  • 9 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Съдията Дред":

    Същото питаше и Иван Славков,и набързо британците,майстори на тайните мръсни операции,му спретнаха едно компроматче.От тази точка авторчето много добре се е ориентирало кого да хвали и по кого да пплюе.