Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 20:20 915 0

Висшата лига одобри сделката за закупуване на 25% от Ман Юнайтед

  • манчестър юнайтед-
  • сър джим ратклиф-
  • футбол-
  • висша лига

Милиардерът получи разрешение да завърши сделка съгласно правилата на лигата, определящи кой има право да бъде собственик или директор на футболен клуб

Английският елитен клуб Манчестър Юнайтед и Сър Джим Ратклиф получиха одобрението на Висшата лига за сделка за закупуване на 25% от клуба от страна на бизнесмена. Милиардерът получи разрешение да завърши сделка съгласно правилата на лигата, определящи кой има право да бъде собственик или директор на футболен клуб.

Висшата лига на Англия има право да налага вето, да ограничава и да разваля сделки по придобиване на клубове, ако прецени някоя кандидатура о причини като криминални присъди, спортни забрани или участие в други клубове.

По-рано днес срокът да изпълняване на тази сделка, която трябва да се изповяда на стоковата борса в Ню Йорк, бе удължен до полунощ в петък. Първоначално офертата на Раткриф, който иска да стане миноритарен собственик на клуба, изтичаше в полунощ във вторник.

„Придобиването от сър Джим Ратклиф на 25 процента от ФК Манчестър Юнайтед и по-нататъшна инвестиция от 300 милиона долара в клуба бяха одобрени от Борда на Висшата лига след завършването на необходимия одит на компаниите му, както и проверката на личното му досие, се казва в официалното изявление на Висшата лига. Лигата очаква потвърждението, когато сделката бъде официално приключена.

Футболната асоциация все още трябва да одобри инвестицията на 71-годишния Ратклиф в Юнайтед, но това се разглежда като формалност преди удължения краен срок за финализиране на сделката на 17 февруари. Акциите в клуба се повишиха с 8% на Нюйоркската фондова борса, в курс на най-доброто еднодневно процентно увеличение от 7 август.

Стъпката на Ратклиф се разглежда като едва ли не спасение на клуба от управлението на американското семейство Глейзър, тъй като самият той е фен на отбора от дете. От друга страна при Глейзър клубът изпадна от битката за титлата, което в някакъв момент съвпадна и с оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън от поста мениджър на клуба.

Много фенове се надяваха Глейзър да продадат клуба изцяло, след като те през ноември 2022-а година обявиха, че са отворени да приветстват нови инвеститори. За момента обаче това изглежда далече от реалността, макар влизането на Ратклиф да се приема като стъпка в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА