Last news in Fakti

3 Април, 2024 11:20 647 5

Густаво Бусато е вратар №1 в историята на ЦСКА

  • густаво бусато-
  • цска-
  • футбол-
  • вратар

Не че пред неговата врата вреше и кипеше, но в този мач, както и в доста други, бразилецът се намеси, когато се налагаше и си свърши работата

Густаво Бусато е вратар №1 в историята на ЦСКА - 1
Снимка: БГНЕС

При победата на ЦСКА над Локомотив Сф в изминалия кръг с 1:0 в „Надежда“ един от главните герои за тима на Нестор Ел Маестро бе Густаво Бусато. Не че пред неговата врата вреше и кипеше, но в този мач, както и в доста други, бразилецът се намеси, когато се налагаше и си свърши работата. А сухите му мрежи продължават да се трупат.

В „Надежда“ Бусато изигра 130-я си двубой за ЦСКА в елита, а в него закръгли и срещите, в които не е допуснал гол. След успеха над Локо Сф те станаха 70. Въпрос на време е бразилецът да настигне легендата Георги Найденов, който е със 72. А Найденов ги е постигнал от далеч по-голямо количество мачове. Всъщност статистиката показва, че Бусато превъзхожда всички най-големи легенди на ЦСКА под рамката по един обективен показател, който всъщност е и най-важният, а именно допускането на голове.

И понеже самата бройка не е достатъчно показателна, най-обективното е да се види колко са попаденията, които са пускали най-големите вратари в историята на клуба средно на мач. Освен Бусато бройката от 130 шампионатни срещи под рамката на ЦСКА са достигали още само Георги Найденов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов и Георги Велинов. Всеки от тях четиримата е получил средно по над 0,8 попадения на мач. Това е значително повече от Бусато, който до момента е средно с 0,63. А конкретно през настоящия сезон, има вече 14 сухи мрежи от 25 изиграни мача. Втори след него е Пламен Андреев с 13 от 23 мача.

Разбира се, с тези показатели не искаме да кажем, че Густаво Бусато е по-добър вратар от Георги Найденов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов и Джони Велинов. Всеки от тях е бил поне няколко пъти шампион на България, а Бусато до момента може да се похвали с една Купа на страната. Но пък е истина и това, че всеки от споменатите легенди е играл в много по-силен отбор на ЦСКА и с доста по-класни защитници пред него от тези, с които трябва да се справя бразилецът сега. Така че постиженията му не бива да се подценяват. Разбира се, че и той, както и всички останали, е правил грешки. През този сезон сбърка срещу Сепси в Европа, както и в края на миналия във фаталния за битката за титлата двубой с ЦСКА 1948. Но през този сезон поне засега показва нужната стабилност, която оставя "червените" в борбата за титлата и до днес./ "Мач Телеграф"

Показателите на вратарите с поне 130 шампионатни мача за ЦСКА:

Густаво Бусато
М СМ ДГ ДГСР
130 70 82 0,63

Георги Найденов*
М СМ ДГ ДГСР
177 72 147 0,83

Йордан Филипов
М СМ ДГ ДГСР
190 77 181 0,95

Стоян Йорданов
М СМ ДГ ДГСР
237 102 198 0,83

Георги Велинов
М СМ ДГ ДГСР
257 94 246 0,9

Легенда: М – Мачове, СМ – Сухи мрежи, ДГ – Допуснати голове, ДГСР – Допуснати голове средно на мач

*Статистиката на Георги Найденов не е на 100% сигурна, поради липса на пълни данни за всички мачове от 50-те години


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкело

    2 1 Отговор
    Номер едно - грънци. Номер едно ще си остане Джони Велинов, па вие си пляскайте квито щете статистики.
  • 2 Левски 1914

    3 2 Отговор
    Ковачев не ти ли е неудобно да пишеш глупости, този отбор за , който пишеш е цска ТИРЕ София гр София или доведения Литекс обединен с Етрополе! Георги Найденов , Георги Велинов и др не са играли нито в Литекс , нито в Етрополе.
  • 3 Герен

    1 2 Отговор
    ЯЗЪК ЗА ВЕЛИНКАТА И ДРУГИ.... ОТ 1948 ДО СЕГА ВРАТАР С БЪЛГАРСКО ИМЕ НЯМА.. ИМА ВРАТАРИ СЪС ПО ДЕСЕТ ГОДИНИ ИГРАЛИ. И ЕДИН БРАЗИЛЕЙРО ЗА ДВЕ ТРИ ГОДИНИ ГИ ОТВЯ. ПОЗОР.
  • 4 Фен

    2 1 Отговор
    Бусато е много далеч от класата на легендите вратари представяли истинския назад в годините ЦСКА , а това са Г.Найденов, Ст.Йорданов, Йор.Филипов, Г. Велинов . Такива вратари сега липсват
  • 5 Порно

    0 0 Отговор
    Навремето и тия отбори, дето се бореха да се спасят от изпадане, играеха много силен футбол. Да не говорим, че в статистиката са и евротурнирите, където например в турнира на шампионите играеха само шампионите на своята страна.