Last news in Fakti

7 Април, 2024 15:21 1 256 3

Цанко Цанков преплува протока Кук с рекордно време

  • цанко цанков-
  • плуване-
  • маратон

Постижението на бургазлията е трето за него от веригата Ocean seven

Цанко Цанков преплува протока Кук с рекордно време - 1
Снимка: БГНЕС

Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време, похвали се мениджърът му Ники Илиев. Бургазлията, който реализира мечтата си, благодарение и на помощта на Фонадция "Спорт в България", направи истински подвиг в Тихия океан, като условията бяха повече от тежки през цялото плуване, предава gong.bg.

Силните течения и температура на водата от 12.7 градуса докараха няколко хипотермични кризи на състезателя, но Цанко плува до края и постигна най-бързото време за 2024 година от всички плувци - 6 часа и 23 минути.

Разстоянието по водещата лодка беше 30.5 километра от залива Перано на Южния остров до Терафити коуст на Северния. Цанков можеше и много по-бързо да финишира, но силни течения 3500 метра преди края го накараха да се отклони от маршрута. В крайна сметка всичко завърши успешно и благополучно за българския екип.

Постижението на Цанко Цанков е трето за него от веригата Ocean seven на Световната федерация WOWSA. Веднага след края на плуването двамата новозеландски съдии, които бяха на лодката, зачетоха маратона за успешен. В момента състезателят е в добро здраве, с нормални стойности и показатели след прегледа от медицинските лица.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Венци от Славия - сикаджията

    3 9 Отговор
    Е й?
  • 2 пенсионер от Варна

    2 4 Отговор
    днес си получих пенсията ! вече я изхарчих !
  • 3 Дрифт

    2 0 Отговор
    Браво, голям българин! Дано този млад мъж да е абсолютен доминант като Петър Стойчев. Шапки долу. Здраве и много бъдещи успехи.