Last news in Fakti

8 Април, 2024 13:00 899 12

Рекордьорът Цанко Цанков: Видях мигрираща голяма бяла акула, мина под мен

  • протока кук-
  • цанко цанков-
  • плуване-
  • спорт

Един от големите проблеми, с които плувците се сблъскват е хипотермията

Рекордьорът Цанко Цанков: Видях мигрираща голяма бяла акула, мина под мен - 1
Снимка:

Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време. Ден след постигнатото той разказа пред „Здравей България“ по NOVA за цялостното си преживяване и доста любопитни подробности, както за спорта, така и за свързани с този вид плуване рискове.

„Поздрави от далечната Нова Зеландия, град Уелингтън! Успешно преплувах протока Кук с дължина 30,5 километра и време от 6 часа и 23 минути и 28 секунди, най-бързото време за 2024 година, а сега е края на състезателния сезон. Тук е началото на есента, вчера Нова Зеландия премина към зимно часово време. Условията бяха много сурови, температурата на водата бе под 13 градуса“, разказа Цанков.

Един от големите проблеми, с които плувците се сблъскват е хипотермията.

„Изпитах няколко тежки кризи на хипотермия, като имате предвид, че аз имам доста добра предварителен подготовка, защото седмица преди да дойда тук станах световен шампион по ледено плуване, почти всеки ден тренирах в морето в Бургас, където бе около 7 градуса. Дългият престой в при тези условия води до хипотермия, но успях да запазя концентрация до последните метри и да завърша успешно. Хипотермията се усеща като втрисане, студ, с напредване на часовете това води и да промяна в съзнанието и способностите на плувеца, ориентацията по отношение на дистанция и време.

Когато усетя нещо такова, единственото нещо, което мога да направя, е да повиша скоростта на плуване. Защото това произвежда топлина и помага да поддържам телесната температура. Ако плувецът не е подготвен и започне да намалява скоростта, тогава движенията стават по-бавни и това води до по-тежка хипотермия. Движенията стават по-бавни. За това се следи от съдиите. Те следят броя на загребванията за една минута и гледат честота. Това се прави в началото на плуването и после се следи. Ако тя спадне на половина това е сигурен белег за проблем.

Най-тежкият период на възстановяване и самата хипотермия настъпва, когато плувецът излиза от водата. Тогава е най-опасният момент. Защото тогава кръвта се връща обратно от сърцето към периферията на тялото. И тогава е важно организмът да не се загрява рязко и да се затопли със собствените си средства по естествен път. Може да се използват халати и други неща, но да не се влиза под топъл душ и нещо друго“, обясни Цанков.

Предизвикателството за плувеца обаче е било свързано с атмосферните условия, но и с различни обитатели на Океана.

„В първия час след старта на плувния маратон имаше тежки условия с големи вълни и с пресичащи се океански течения. Заради това и нашият капитан ми каза да натисна в началото, за да изляза от този участък. В края също условията са много трудни.

По време на преплуването ми на протока Кук видях мигрираща голяма бяла акула, но от лодката има специални устройства, които отблъскват акулите. Така те няма да навлязат в периметъра на плуване, но може да се осъществи визуален контакт. Видях тази акула, която мина под мен, не сме имали по-близък контакт. Но срещата ми с голямата бяла акула си остава впечатляваща. Бях предупреден, че нищо няма да се случи с мен“, разказа Цанков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без допинг по течението

    1 4 Отговор
    и за по-кратко време до целта . сигурно може по-бързо .
  • 2 !!!

    7 0 Отговор
    Браво, пич! Мъжко момче си!
  • 3 Браво Цанко

    1 4 Отговор
    Само не разбрах на кое място е завършил?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво Цанко":

    Не е състезание групово. Плува соло. Дал е най-добро време за 2024. Едва ли някой ще го подобри, щото Цанко обяснява, че там започва есен и водата става по-студена.
  • 5 Естествено

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво Цанко":

    че на първо!
  • 6 Пояснение

    0 5 Отговор
    Оцветил е водата , в сигнално кафяво.
  • 7 цербер

    0 0 Отговор
    Успешно преплувах протока "Кук",който е с дължина 30,5 километра за време от 6 часа , 23 минути и 28 секунди, най-краткото време за 2024-та година,
  • 8 Госあ

    4 0 Отговор
    Браво !!! Мъжко постижение !
  • 9 лют пипер

    0 0 Отговор
    Ако е за по-бързо да плува,отзад трябва да има витло.
  • 10 арлингтън

    6 0 Отговор
    Поздрави на това смело момче и още плувни успехи!
  • 11 Бургазлия

    4 0 Отговор
    Цанко е машина. Неведнъж съм го виждал да плува зимата.
  • 12 ТАКА ЛИ

    0 0 Отговор
    а кой търсиш там??? стой у басейна там е хлорирано и няма риби