Last news in Fakti

15 Април, 2024 20:15 917 0

Хьонес: Не сме купували домакинството на Мондиал 2006

  • ули хьонес-
  • франц бекенбауер

Не знае нищо за целта на предполагаемото плащане от френския предприемач Робърт Луи-Драйфус към Бекенбауер, заяви почетният президент на Байерн

Хьонес: Не сме купували домакинството на Мондиал 2006 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почетният президент на Байерн Мюнхен Ули Хьонес заяви по време на свидетелските си показания днес, че не знае нищо за целта на предполагаемото плащане от френския предприемач Робърт Луи-Драйфус към покойното футболно величие Франц Бекенбауер, предаде БТА.

"Не знам за какво бяха парите", каза Хьонес и отхвърли възможността те да са били използване за купуване на гласове за домакинството на Германия на Световното първенство през 2006 година.

"ФИФА беше доста корумпирана банда тогава. Може дори да си помислите за купуване на Световно първенство. Но аз все още съм убеден, че Германската футболна федерация и Германия не са направили това. Сигурен съм", коментира Уил Хьонес в четвъртия ден от процеса за укриване на данъци срещу бивши висши ръководители на германския футбол.

Като част от процеса бившите президенти на централата Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и бившият генерален секретар Хорст Р. Шмид, са обвинени в укриване на данъци, защото са декларирали плащане като оперативни разходи. И тримата подсъдими отхвърлят обвинението.

Обвиненията са съсредоточени около 6.7 милиона евро (7.13 милиона долара), които Германската футболна федерация прехвърля чрез ФИФА на покойния бизнесмен Робърт Луи-Драйфус. Парите са декларирани като плащане за гала вечер на Мондиал 2006, която никога не се е състояла.

Франц Бекенбауер, шеф на организационния комитет на Световното първенство през 2006-а, беше получил заем за същата сума от Луи-Драйфус през 2002 година, като тези пари се озовават в сметка, собственост на вече опозорения бивш високопоставен служител на международната футболна централа Мохамед бин Хамам от Катар. Остава неясно за какво са били парите.

По време на разпит от прокуратурата през 2016-а Бекенбауер отрече някога да е получавал личен заем от Луи-Драйфус. "Не съм подписвал запис на заповед", казва той, според протокола от изслушването, който беше прочетен в понеделник.

Според Бекенбауер, през 2016 година парите са били платени на ФИФА като вид комисионна за получаване на субсидия от 250 милиона швейцарски франка (273.38 милиона долара) за Световното първенство през 2006-а в Германия. "Нямах представа за процеса на плащане. Дадох много празни подписи", са думите му тогава.

Ули Хьонес заяви, че въпреки приятелството си с Бекенбауер и Луи-Драйфус, той никога не е говорил с нито един от тях за събитията. "Любопитен съм, само когато става въпрос за Байерн или за мен самия. Не съм попитал за какво са парите. Това беше тема табу", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА