Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 11:41 1 064 0

Ще празнуваме ли отново под Айфеловата кула?

  • любослав пенев-
  • европейски квалификации-
  • айфелова кула-
  • париж-
  • българия

България не е класирала на голям форум от далечната 2004 година

Вчера бе изтеглен жребият за квалификациите за европейското първенство във Франция през 2016 година. Българският национален отбор попадна в група с Италия, Хърватия, Норвегия, Азербайджан и Малта.

На 17 ноември 1993 година „лъвовете” ни изиграват може би най-паметния мач в своята футболна история, побеждавайки „петлите” насред „Парк де Пренс” с гол на Емил Костадинов в последните мигове, който класира България на световното в Съединените американски щати.

Ще успеят ли обаче възпитаниците на Любо Пенев отново да ни зарадват и какви са шансовете им за класиране на форума във Франция? Факти.бг ще ви представи съперниците на България, както и програмата на „лъвовете” за квалификационния цикъл:

Италия

Жребият отново ни противопостави срещу добре познатата Италия. „Скуадрата” ни беше съперник и в квалификациите за световното в Бразилия, на които записахме загуба и равенство в София срещу възпитаниците на Чезаре Прандели.

Италия е абсолютен фаворит в нашата група и всичко друго освен класиране директно на форума във Франция ще се приеме за тотален провал и изненада. Въпреки това българите по никакъв начин не трябва да се страхуват от италианците, срещу които можем да вземем и някоя друга точка.

На 6 септември 2013 година „лъвовете” ни загубиха в Палермо с 1:0, но с малко повече самочувствие и класа спокойно можеха да изненадат домакините. А в София България изигра прекрасен мач и отново късмета ни лиши от трите точки, които щяха да бъдат напълно заслужени.

Първият ни мач със „скуадрата” ще е на 28 март догодина. „Диригентът” на тима Андреа Пирло ще е вече на „преклонна” футболна възраст, което може да е само в плюс на националите ни. Въпреки това италианците разполагат с прекрасни млади футболисти като Верати, Флоренци и Инсинье, на които ще се разчита все повече след  Мондиала в Бразилия.

Отборът е добре сработен, играе атакуващо, но за разлика от общоприетото клише има затруднения в дефанзивен план. Дано Любо Пенев и компания се възползват от това!

Хърватия

Хърватите хванаха последния влак за световното в Бразилия, преодолявайки Исландия на баражите през месец ноември. Въпреки това те са отборът, дошъл от втора урна като основен конкурент (на хартия) на Италия за челните места в групата.

За последен път Хърватия и България се срещат на световните квалификации през 2005 година. В Загреб срещата завършва 2:2, а точни за „лъвовете” са Мартин Петров и Димитър Бербатов. На реванша в София хърватите побеждават с 3:1.

Наставник на отбора е 42-годишният Нико Ковач, а в състава блестят имена като Марио Манджукич (Байерн), Едуардо да Силва (Шахтьор), Лука Модрич (Реал Мадрид) и Дарио Сърна (Шахтьор).

Норвегия

Норвежците завършиха на четвърто място в квалификационната си група за Мондиала в Бразилия, записвайки три победи, три равенства и четири загуби с голова разлика -3. Погледнато исторически, няма от какво да се притесняваме.

България има положителен баланс срещу Норвегия – 6 победи, 4 равенства и 2 загуби, като пораженията са в приятелски срещи. Фактът, че нямаме загуба от тима в официален мач обаче, не трябва да ни успокоява. Възпитаниците на Любо Пенев не могат да си позволят подценяване дори и за миг.

Въпреки че не блести с ярки индивидуалности, Норвегия е сплотен и добър колектив, който няма да се задоволи само с протоколно участие в квалификациите.

Азербайджан

Баку със сигурност не е гостоприемно място! Въпреки че класиране на европейското не е реална цел, Азербайджан е тежък противник, срещу когото на българите няма да е никак лесно.

Азерите спечелиха 9 точки в квалификационната си група за световното, завършвайки наравно с победителя в групата Русия в Баку. Наставник на тима е Берти Фогтс, водил тимовете на Германия и Байер (Леверкузен). Повечето национални играчи ритат в местното първентсво.

Малта

Малта е най-непретенциозният отбор в нашата група. „Лъвовете” ни съвсем наскоро играха срещу отбора в световните квалификации, записвайки две победи – 6:0 в София и 1:2 в Та Кали.

Вижте и програмата на България за европейските квалификации:

9 септември 2014 година, 19:00 часа: Азербайджан - България
10 октомври 2014 година, 21:45 часа: България - Хърватия
13 октомври 2014 година, 21:45 часа: Норвегия - България
16 ноември 2014 година, 21:45 часа: България - Малта
28 март 2015 година, 21:45 часа: България - Италия
12 юни 2015 година, 21:45 часа: Малта - България
3 септември 2015 година, 21:45 часа: България - Норвегия
6 септември 2015 година, 21:45 часа: Италия - България
10 октомври 2015 година, 21:45 часа: Хърватия - България
13 октомври 2015 година, 21:45 часа: България – Азербайджан

Освен домакините Франция, директно ще се класират първите два отбора от деветте групи и най-добрият трети. Останалите осем отбора, заели трети места в групите, ще играят баражи, за да определят последните четири финалисти.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА