Last news in Fakti

7 Март, 2014 20:15 1 000 0

Дербито на падналите гиганти

  • левски-
  • цска-
  • дерби-
  • паднали гиганти-
  • вечно дерби-
  • а група

Левски и ЦСКА ще играят мач, който отдавна загуби ореола на вечно дерби

Дербито на падналите гиганти - 1
Снимка: БТА


Предстои поредно дерби между Левски и ЦСКА. Най-големият спектакъл в българския футбол вече отдавна не е такъв и въпреки това този мач е от огромно значение и за двете страни.

За ЦСКА е важно да спечели, защото клубът пуска акциите си на пазара, а за да могат да се продават те, е важно той да възстанови позагубения си престиж. "Армейците" започнаха добре новия сезон, победиха последователно Черноморец и Славия, а в редиците си  имат добра сплав между опитни бойци и класни чужденци. Стойчо Младенов сглоби приличен отбор. Гуидо Ди Вани и Тони Силва паснаха прекрасно на отбора. Косоко вдига формата си, а Валентин Илиев, Мартин Петров и Емил Гъргоров са постоянна класа и могат да помогнат във всеки момент. ЦСКА има един сравнително избистрен и сработен състав, който макар и да не е възможно най-бляскавия, може да се опъне на всеки. Една победа над Левски би бетонирала "червените" на третото място, доближавайки ги до Европа. Това пък би възвърнало разклатеното доверие към ръководството на Александър Томов и може би, би довело до толкова мечтаните спонсори. Обстановката около "армейците" през последната седмица е спокойна, Стойчо Младенов е железен на треньорския си пост и всичко предполага, че те не само ще спечелят, а ще го направят и с разлика.

В същото време Левски се намира в една от най-дълбоките кризи в своята история. През зимата "сините" привлякоха един куп знайни и незнайни чужденци, преди да продадат най-класния си играч - Гари Родригес, и най-обещаващия такъв - Антонио Вутов. Клубът се напълни с уж доказани нападатели, чиито славни години обаче явно са останали далеч в миналото. Цветан Генков продължава да не може да вкарва в официални мачове, а Макриев е на приливи и отливи. През паузата големи надежди се възлагаха на уж доказано класния Валери Божинов. Време е "сините" обаче да разберат, че Божинов игра в Манчестър Сити, Ювентус и Фиорентина преди вече доста години. През последните няколко той беше най-обикновена резерва в Серия B и облече синия екип, просто защото нямаше какъв друг да облече. Валери показва, че му е останала някаква класа, но до този момент тя не му е помогнала да вкара гол, въпреки че в последните два мача имаше няколко възможности. Останалото е ясно. Кевин Брю продължава да е пълна скръб, а на уж голямата звезда Бастос ще му трябва доста време, за да се приспособи. Опитните Владимир Гаджев и Станислав Ангелов не са постоянни, а защитата продължава да е разграден двор. Отборът се издъни в мачовете срещу Славия и Локомотив (София), спортният директор Христо Йовов бе уволнен, а за Антони Здравков се знае, че стяга багажа и ще води отбора, просто докато Гонзо не бъде освободен от Черно море. В този момент Левски изглежда като ранено животно, чакащо лъвът да дойде и да го изяде. Футболистите са тотално неориентирани, знаят, че треньорът си тръгва, и общо взето нямат каквато и да е мотивация да гонят победата.

Ако по случайност Левски победи ЦСКА, просто напрежението ще се пооталожи, но е ясно, че веднъж тимът влезе ли в първата седмица, феновете не ги чакат хич леки дни. ЦСКА има избистрен състав, ясна идея за игра и бетониран треньор. В Левски пък няма нито един от тези фактори. "Сините" просто ще играят на една геройска бран и ще се надяват да излъжат противника. Общо взето от този мач нещо могат да спечелят само "армейците". Те просто ще си възвърнат част от престижа, ще привлекат погледите върху себе си и може би ще вдигнат цената на акциите си.

Тук идва моментът на Антони Здравков. Ясно е, че този мач ще е лебедовата песен на специалиста начело на "сините" и той трябва да се опита да остави следа. Това може да стане, ако загърби прехвалените си чужденци и заложи на част от "сините" юноши. Той просто трябва да пусне братята Цоневи и Мики Орачев титуляри. Именно така той спечели доверието на феновете след разгрома от ЦСКА с 3:0. Тогава Здравков излезе срещу силния Ботев (Пловдив) и заложи на Цонев и Вутов. Отборът изигра един от най-силните си мачове през сезона и всички повярваха, че идва времето на новото силно поколение от чеда на "синята" школа. През зимата обаче Здравков сякаш се уплаши, загърби юношите и заложи на новопристигналите чужденци, откровено искайки да се хареса на ръководството, което всъщност ги доведе. Така и доверието към него рязко се стопи. Добре е той да си спомни за онова дерби през пролетта на 2009 г., когато се решаваше титлата. Тогава срещу ЦСКА Емил Велев пусна едновременно 6 юноши на клуба. Лъчо Балтанов, Николай Димитров, Виктор Генев, Владимир Гаджев, Христо Йовов и Живко Миланов, всички до един чеда на школата, донесоха успеха с 2:0, а по-късно и титлата на "Герена". Сега Здравков просто трябва да заложи на левскарския дух. А той не се носи от Брю, Туре или Нунеш. Той се носи от момчета като братята Цоневи и Мики Орачев. Те може и да загубят, но поне ще се сборят, ще воюват за всеки метър терен и ще се опитат да спасят честта на своя отбор. Така дори и след загуба Здравков ще си тръгне от клуба с високо вдигната глава. А ако вземе, че победи, ще натрие носа на Тодор Батков, който продължава да смята, че разбира от футбол, а всъщност нищо не разбира.

ЦСКА е абсолютният фаворит в утрешния мач, Левски пък ще се опита да запази честта си. "Червените" са отборът, който ще се опита да се закачи за водачите Литекс и Лудогорец. Левски пък има шанса да започне едно ново начало със своите си собствени кадри. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА