Last news in Fakti

17 Март, 2014 13:59 3 176 3

Може ли Левски да спаси сезона?

  • левски-
  • криза-
  • батков-
  • гонзо-
  • цска-
  • ботев-
  • вечното дерби

Проблемите на отбора са осезаеми и в кадрови мотивационен план, и на ниво ръководство

Може ли Левски да спаси сезона? - 1
Снимка: БТА

Отборът на Левски е в криза. Това е факт. Доказателствата - две поредни загуби от ЦСКА, 450 последователни минути без отбелязан гол на вечния съперник и последното място в плейофната седмица на "А" група.

Проблемите - все едни и същи. Честите смени на треньорите и привличането на недостатъчно квалифицирани и слабо подготвени футболисти.

Най-лошото - всичко това се случва по време на 100-годишния юбилей на тима.

Новите

Отборът на Левски завърши сезона достойно. Макар и с 1000 мъки, "сините" елиминираха ЦСКА от турнира за Купата на България след две нулеви равенства и драматична победа при дузпите. Зимният трансферен прозорец беше шанс за допълнително подобряване на селекцията. Тимът от "Герена" се подсили през зимната пауза с Бастош, Чмовш, Белаид и Валери Божинов. Тези четиримата обаче не успяха да впечатлят до момента. Бастош показва добра техника, но физическата му издръжливост се равнява на не повече от едно полувреме. Чмовш демонстрира страхотен хъс и борбеност в защита, но те се компенсират от грубостите и тромавата му игра срещу по-бързите нападатели. Все пак как да го съдим толкова строго, след като само преди седмица един от най-опитните бранители в клуба - Пелето, стана за смях и подари успеха на ЦСКА след изключително глупава грешка в дефанзивен план?!... Белаид - то за него, освен да го забравиш няма друго.

Но какво да кажем за Божинов? Човекът е извън най-добрата си форма, беше без отбор, а сега е напълнял и най-лошото - головият му нюх от най-силните му години бледнее. Изпълненията му се характеризират с лошо първо докосване, подплатено с много самочувствие, но без покритие поне до момента. Малка искрица надежда все пак проблясна, когато Валери вкара първия си гол за тима в много важния мач срещу Ботев. Дали това обаче е достатъчно? Големите надежди на всички фенове, а и на ръководството, бяха, че макар и не в оптимална форма, Божинов пак ще покрива, а дори и надхвърля нивото на родната ни "А" група. Това засега не се случва.

Алтернативите

Но да не забравяме и останалите опции на "сините" в атака. Едни от най-скъпоплатените нападатели у нас - Макриев и Генков, се оказват и най-яловите. Туре пък направи добър старт, но явно предсезонната подготовка не влияе положително на отбора, а напротов - футболистите се връщат демотивирани и неподготвени за сериозните мачове.

Подготовката

Припомняме, че в контролните срещи Левски не успя да запише нито един успех. "Сините" регистрираха загуби от втородивизионния руски Мордовия Саранск (1:2), от чешките Теплице (2:4) и Виктоия Пилзен (0:3). Последваха двете измъчени равенства срещу посредствените ФК Урал Свердловск (1:1) и Жалгарис (1:1), за да се стигне до тук.

"А" група

С такава калпава резултатност е трудно да излезе един надъхан отбор за истинските битки от реалния сезон в първенството. Все пак надеждите бяха, че подготовката остава в миналото и следва нещо по-добро. Уви, проблемите в Левски рефлектираха и върху играта на тима в "А" група.

Възпитаниците на Антони Здравков стартираха с ефектен равен срещу Славия (2:2). Не звучи толкова зле, но трябва да добавим, че столичното дерби бе на "Герена" а Левски на два пъти изоставаше в резултата и изравняваше след пряк свободен удар, а не от игрови положения.

Последва още по-срамно поражение. "Сините" бяха победени от Локомотив (София) с 1:0 в друго софийско дерби. Положението бе още по-зле, защото тимът изглеждаше безидеен и дори не вкара на един от борещите се за оцеляване отбори. Тъжно, но факт.

Вечните дербита

Всеки си мислеше, че от третия опит Левски вече ще успее. Предстоеше домакинство на ЦСКА. Голямото дерби винаги има различен заряд, без значение кой в каква спортна форма е. Тук обаче дойде и поредният голям удар. "Герена" бе смълчан след гол от дузпа и трудно за преглъщане 0:1. 

Така ЦСКА победи Левски и записа дубъл над "сините" в един сезон за първи път от 27 години. "Армейците" взеха две поредни победи над "вечните си врагове" за последен път през сезон 1986/87 и сега отново го направиха.

Още една традиция бе нарушена в този мач, а именно - Левски да печели пролетните си шампионатни мачове над ЦСКА в годините, когато "сините" празнуват кръгла годишнина.

Единственото попадение в срещата заби Емил Гъргоров-Бадема в 69-ата минута от дузпа. Детинска грешка на капитана Станислав Ангелов доведе до наказателния удар. Двубоят ще се запомни и с шест червени картона, по три и за двата отбора. Помним го и с още едно нещо - Левски отново не успя да вкара гол, макар че в първите минути на срещата се мъчеше доста упорито да го стори. Без резултат.

Само седмица по-късно "сините" имаха шанс да вземат реванш на "Българска армия". Това обаче не се случи. Пак нищо. "Червените" записаха требъл, след като излъгаха левскарите с гол в последните секунди.

Пламен Крачунов се оказа герой за ЦСКА, като посече "Левски" с гол в 93-ата минута. Защитникът засече центриране и с глава прати топката във вратата на Горан Блажевич. Така той донесе и третата поредна победа за "червените".

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов не скри щастието си след поредната победа над Левски във "вечното дерби": "Очаквах да вкараме много по-рано, но и така го приемам. Показахме, че и с резервите можем да победим Левски.

"Армейският дух е налице. Дай, Боже, Левски да не ни вкара и в още 5 мача", заяви със задоволство Стойчо.

Това бе и петото дерби между двата съперника от началото на сезона - три в "А" група и две за Купата на България. В шампионата ЦСКА постигна три победи - 3:0, 1:0 и 1:0. За Купата на България двата тима направиха два мача по 0:0, като "сините" продължиха на четвъртфиналите след дузпи.

ЛЕВСКИ ОБАЧЕ НЕ УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ НИТО ЕДНО ОТ ТЯХ В РЕДОВНОТО ВРЕМЕ, НЕ СТИГНА ДОРИ ДО ГОЛ.

Надеждата

Отговорът на въпроса дали Левски може да спаси сезона се корени в спечелването на Купата на България. Това е последното, което може да обнадежди обезверените "сини" фенове и обезкръвените 26-кратни шампиони.

Между ужасяващите вечни дербита Левски се изправи срещу тима на Ботев (Пд) в 1/4-финален мач за домашната купа. И чудото стана - Левски спечели с 3:1 и временно спря серията си от 8 мача без успех от подготовката до мача за Купата. "Герена" най-после можеше да се усмихне и да си поотдъхне преди реванша тази сряда в Коматево.

Важните моменти от мача

Ботев вкара първия гол в срещата и пак стресира "синия" тим. Левски пък игра без трима от титулярите си (изгонени в мача с ЦСКА) - Гаджев, Туре и Пелето - и се представи доста по-добре. Божинов вкара първия си гол за тима и попадението бе доста ефектно.

Може би единственото стойностно попълнение в "сините" редици през зимата - Пламен Крумов, записа още един силен мач. Завърналият се в състава Кристовао Рамос също се разписа, изравнявайки за 1:1 с красив фалцов удар, но пак от фаул.

Реваншът

Както вече споменахме, Купата на България е спасителният буй за давещия се тим на Тодор Батков. В сряда "сините" трябва да повторят доброто си представяне срещу коравия отбор на Ботев, ако искат да прескочат в следващата фаза на турнира.

Ботев, от своя страна, изми болката от загубата в първата среща, след като победи с ефектен обрат в края Локомотив (Пд) в голямото дерби под тепетата.

"Канарчетата" имаха по-добри възможности през първата част, но не успяха да се възползват от тях. След около час игра Здравко Лазаров откри резултата, получавайки чудесно подаване от Мартин Камбуров.

В 84-тата минута Юнес Хамза вкара заслужен изравнителен гол за Ботев, засичайки майсторски с глава центрирането на Куртеан. Само три минути след това Куртеан записа втора асистенция, а победния гол за "жълто-черните" вкара друга резерва - Иван Цветков.

Така "черно-жълтите" се надъхаха и със сигурност няма да се дадат без бой.

Още повече, дори Левски да елиминира тази заплаха, в турнира остават и други опасни тимове - железничарите от Локо (Сф) и Локо (Пд), както и шампионът Лудогорец или силният тим на Литекс, който е 2-ри в "А" група. Това е моментът "сините" да не се разкъсат, а да фокусират усилията си в тази надпревара, която може частично да компенсира трагичното представяне на отбора в другите състезания.

Бъдещето

Както вече не веднъж споменахме, проблемите на отбора са и в кадрови мотивационен план, и на ниво ръководство. Истината е, че треньорът Антони Здравков явно няма потенциала да се справи с проблемите, убягва му решението. След като шефът на клуба Тодор Батков отказва да си признае поредната пагубна нулева година, сега вижда спасението в бившия легендарен футболист на "сините" Георги Иванов-Гонзо.

Да, ама да не забравяме, че Гонзо вече имаше своя шанс да се справи с една криза в Левски... и се провали. Истината е, че Иванов винаги ще бъде една от емблемите на отбора. Няма как често да не си припомняме паметните мигове на тарана, когато нижеше гол след гол на ЦСКА, докато сега яловият четириъгълник Божинов-Макриев-Генков-Туре и един не може да вкара. Друг факт е, че Гонзо стабилизира тима на Черно море. Доказателствата са успехът над шампиона Лудогорец, победите над Левски и ЦСКА, както и равенството с Литекс.

Първо, Левски не е Черно море. Дано никога не се налага 26-кратните шампиони да практикуват футбола, който Гонзо наложи в отбора на "моряците". Грозен и дефанзивен. Груб и еднотипен  - недостатъчно ефективен срещу по-дефанзивните отбори. Футбол, който не цели надиграване, а напасване.

Второ, Гонзо бе велик като футболист, но престоят му на "Герена" като треньор доста категорично доказа, че не е толкова способен да води "синия" отбор и логично и той пое ботуша на Батков.

По отношение на бъдещето си в Левски и доверието, което само преди дни собственикът Тодор Батков му гласува, Здравков заяви:

„Доверието е едно на ръка. Ако ръководството каже, че трябва да си ходя, аз ще си ходя”. И ти ще си ходиш май.

"Георги Иванов е добре дошъл още в този час. Все пак Левски му е родният клуб. Той тук се изгради и като футболист. Той се справя много добре в Черно море. Повече не искам да говоря, той трябва да си реши нещата. Знам, че ще е много полезен, ако се появи преди мача с ЦСКА, но това е положението. Дано във Варна ни разберат, защото това е неговият роден клуб. Безрезервно казвам, че се надявам да стане, искрено желая Гонзо да се върне в Левски“, заяви Батков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zendera

    4 0 Отговор
    Какво точно има да се спасява?По-слаб Левски аз лично не съм виждал.Изобщо не заслужават купата на България.Видя се колко могат и срещу Локото и срещу ЦСКА-то.....
  • 2 неутрален

    4 0 Отговор
    Имам чуството, че по случай 100 годишната, отбора е решил да стане за резил, невиждан от много време...
    Да, пуснат младежката формация, сигурно по-добре ще се справи от тая смехотворна група, която се води А отбор..
  • 3 Монго

    2 0 Отговор
    Фен съм на "ЦСКА", но един слаб "Левски" не е добре нито за "ЦСКА", нито за българския футбол въобще...